VIDEO Ce avioane de luptă cumpără România, Ungaria și Bulgaria? De ce noi plătim de 2 ori mai mult?

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.05.2024 - 14:06

Ce avioane de luptă cumpără România, Ungaria și Bulgaria? Avioanele F-35 ce vor fi luate de România sunt de 2 ori mai scumpe decât ale vecinilor din zonă. F-35 este considerat cel mai performant avion din lume.

SHARE

Statele din vecinătatea României își cumpără avioane. România a optat pentru temutele F-35. Ungaria și-a mai comandat 4 avioane Gripen. Bulgaria a optat pentru F-16, în timp ce Serbia a făcut un pas îndrăzneț comandând avioane Rafale.

VIDEO Ce avioane de luptă cumpără România, Ungaria și Bulgaria? De ce noi plătim de 2 ori mai mult?

Avioanele comandate de Românai sunt cele mai perfoamnte, dar prețul este pe măsură. Un pic chiar mai mare decât cel oficial.

Astfel, România va cumpăra 32 de avioane F-35 în valoare de 6,5 miliarde $. Prețul este un pic piperat, fiind vorba de aproape 200.000.000 de doalri bucata. Desigur, ele pot veni cu tot felul de alte „opționale” în dotare, dar un preț mediu pentru un avion F-35 este de 100.000.000$.  

F-35 Lightning II este un avion de luptă avansat cu tehnologie stealth, conceput atât pentru misiuni de superioritate aeriană, cât și de asalt. Printre capabilitățile sale se numără și recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și război electronic.

Ungaria a mai comandat 4 Gripen

Presa maghiară scrie că forțele aeriene maghiare operează în prezent 14 aeronave Gripen și doresc să închirieze încă 4 aeronave.

Ungaria plănuiește să își consolideze forțele aeriene cu mai multe avioane - după cum a declarat un reprezentant al companiei suedeze Saab la începutul acestei luni, este vorba despre cea mai recentă versiune Gripen E a avionului de luptă. "Avem discuții interesante cu Ungaria despre Gripen E", a declarat Richard Smith, vicepreședinte și șef adjunct al departamentului de aeronautică la Saab.

Detaliile posibilei înțelegeri, cum ar fi numărul de avioane, prețul, termenul de livrare etc., sunt încă necunoscute. Se menționează doar că Forțele Aeriene maghiare analizează în prezent posibilitatea de a îndeplini cerința de întărire a armatei cu două escadrile operaționale avansate, relatează Janes.

Un Gripen ar putea costa între 85.000.000 și 90.000.000$

Citește și: VIDEO Ce avion de luptă care costă 60.000.000 $ își ia Ungaria. Duce 6 tone de rachete

F-16 la sud de Dunăre

Newsweek a scis că Bulgaria anunță că își va lua avioane F-16 Block 70 care au o valoare între 65.000.000$ și 80.000.000$.

Bulgaria a achiziționat un total de 16 avioane F-16 în două tranșe pentru aproximativ 4,8 miliarde de leva (12 miliarde lei / 2 miliarde euro). Primele aparate sunt așteptate să fie livrate anul viitor.

Citește și: VIDEO Bulgaria ia avioane F-16 cu 60.000.000$. De ce România plătește de 3 ori mai mult pentru F-35?

Serbia mizează pe Franța

Serbia  produs o surpriză desprinzându-se de avioanele rusești. Belgradul a anunțat că se va înarma cu avioane din Franța.

Serbia își ia avioane Dassault Rafale de 110.000.000 € bucata care aruncă bombe de o tonă. Este o achiziție ce pare să rupă relația militară ale Serbiei cu Rusia de unde Belgradul cumpăra arme. În acest context tulbure, România vrea să își ia avioane F-35.

Serbia ar urma să folosească Rafale pentru a aduce modernizarea atât de necesară flotei sale de avioane de luptă îmbătrânite, care este formată din MiG-29 Fulcrum din epoca sovietică.

Citește și: VIDEO Serbia ia avioane de 110.000.000 € bucata care aruncă bombe de o tonă. Ce a cumpărat România?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te