Rocada familiilor la o primărie din Iași: El primar, ea vice. Au înlocuit o tripletă

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.10.2023 - 22:04
Rocada familiilor la o primărie din Iași: El primar, ea vice. Au înlocuit o altă tripletă - Foto: Ziarul de Iași/ Imagine cu caracter ilustrativ

Schimbarea, la alegerile din 2020, a unei familii înstăpânite pe o primărie cu o altă familie la conducerea administraţiei locale respective a readus comuna în România normală, cea promisă de preşedinte cu un an înainte.

SHARE

Schimbarea, la alegerile din 2020, a unei familii înstăpânite pe o primărie cu o altă familie la conducerea administraţiei locale respective a readus comuna în România normală, cea promisă de preşedinte cu un an înainte. Sireţel devenise o oaie neagră între comunele ieşene, după ce instanţa l-a legat de mâini pe primarul ales în 2016.

Rocada familiilor la o primărie din Iași: El primar, ea vice. Au înlocuit o altă tripletă

„L-a legat” nu în sensul larg, deşi pedeapsa a fost pronunţată într-un dosar de corupţie. Gheorghe Ancuţa a fost condamnat în octombrie 2017 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, instanţa lăsându-l astfel primar, dar luându-i dreptul de semnătură.

Primarul de atunci s-a războit în instanţă cu viceprimarul şi în hârtii, cu prefectul. În vreme ce vicele, ales între timp primar în locul lui la ultimele alegeri, l-a ţinut în şah încercând să deblocheze fondurile primăriei, secretarul comunei l-a ţinut în scaun, încercând să deturneze încercările de încetare a mandatului.

La vremea respectivă, primarii condamnaţi pentru fapte de corupţie puteau fi scoşi din primării doar în baza unui referat – o banală hârtie în care secretarul comunei scria că a luat act de decizia instanţei.

Fără un asemenea referat remis Prefecturii, primarul nu a putut fi scos din scaun. Ca să nu o păţească, secretarul a demisionat, iar postul a rămas vacant o vreme. Între cele două funcţii din Primăria Sireţel exista o legătură foarte strânsă: primarul era naşul de cununie al secretarului.

Giumbuşlucurile s-au ţinut lanţ tot mandatul trecut: finul, Gheorghiţă Liviu Vasilică, a dat din nou examen de ocupare a funcţiei respective, a câştigat concursul, dar naşul nu l-a pus în funcţie. A rămas în primărie ca agent cadastral până când noul primar, Gelu Şpaiuc, a câştigat la scor şefia administraţiei în septembrie 2020. Se poate spune că fostul primar liberal, care conducea comuna încă din 2004, a impus majoritatea confortabilă a PSD în Consiliul Local Sireţel.

După localele de acum trei ani, primarul a plecat, fostul secretar şi-a pierdut şi şi-a recâştigat jobul, iar în primărie a rămas şi juniorul lui Gheorghe Ancuţa, angajat ca referent.

Instalat în biroul nr. 1 în toamna lui 2020, noul primar al comunei a păşit şi el cu dreptul. Soţia sa, tot referent, fusese dată afară în 2019 de fostul primar şi s-a adresat instanţei de judecată.

Aşa se face că Gelu Şpaiuc a preluat frâiele comunei cu tot cu procesul soţiei sale împotriva primăriei. Mai mult, Doina Şpaiuc a fost desemnată viceprimar, astfel că procesul a devenit unul de notorietate: viceprimăriţă contra primăriei reprezentată de soţul său. 

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te