Conform Buletinului nivometeorologic, riscul declanșării avalanșelor este amplificat de activitățile schiorilor și turiștilor care ar putea provoca ruperea plăcilor de vânt sau dislocarea stratului instabil din partea superioară a zăpezii.
Risc însemnat de avalanșe în șase masive montane din România. "Evitați drumețiile pe munte!"
„La altitudini de sub 1.800 de metri, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, iar riscul de avalanșe mici și izolat medii este moderat (gradul 2). Acesta apare mai ales în cazul unor suprasarcini aplicate pe stratul de zăpadă”, se precizează în raport.
În județul Sibiu, la Bâlea Lac, situat în Munții Făgăraș, stratul de zăpadă măsoară 53 de centimetri, iar riscul producerii avalanșelor rămâne ridicat.
Accesul la Bâlea Lac este posibil doar cu telecabina, iar turiștii sunt sfătuiți să evite traseele montane din această zonă.
Pe lângă Făgăraș, avertizarea vizează și alte masive din România: Bucegi, Parâng, Șureanu, Țarcu și Godeanu, zone populare pentru activitățile de iarnă.
Citește și: Risc major de avalanșă în Munții Bucegi și Făgăraș. Salvamont Brașov: "Evite traseele alpine!"
Recomandări pentru turiști și schiori
Evitați deplasările și drumețiile pe traseele de mare altitudine.
Consultați buletinele nivometeorologice înainte de a planifica o excursie.
Citește și: Cum a scăpat cu viață o femeie după ce a provocat o avalanșă în Munții Rodnei
Echiparea corespunzătoare și utilizarea dispozitivelor de salvare în caz de avalanșă (sonde, lopată, transmițător-receptor) sunt esențiale.
Respectați recomandările salvamontiștilor și ale autorităților locale.