Potrivit salvatorilor montani, ninsorile recente au depus un strat consistent de zăpadă, local între 20 și 25 cm, care, împreună cu vântul puternic, a format plăci instabile pe versanți.
Risc major de avalanșă în Munții Bucegi și Făgăraș. Salvamont Brașov: "Evite traseele alpine!"
„Aceste condiții favorizează declanșarea avalanșelor, atât spontan, sub influența vântului sau a ninsorilor, cât și la suprasarcini provocate de trecerea turiștilor sau schiorilor.
Stratul superior al zăpezii, cu o rezistență redusă, poate aluneca peste straturile mai vechi, provocând avalanșe de dimensiuni medii sau mari, în funcție de acumulările existente”, au transmis reprezentanții Salvamont Brașov.
Gradul de risc este de 3 pe o scară de la 1 la 5, ceea ce indică un pericol considerabil, care ar putea crește în zilele următoare din cauza ninsorilor suplimentare prognozate.
Citește și: Cum a scăpat cu viață o femeie după ce a provocat o avalanșă în Munții Rodnei
Recomandări pentru turiști
Salvatorii montani le sugerează celor care intenționează să urce pe munte să își reconsidere planurile, însă dacă decid să plece în drumeții, echipamentul adecvat de iarnă este obligatoriu.
Acesta trebuie să includă:
- detector de victime în avalanșă (DVA),
- lopată și sondă,
- cască, colțari și piolet,
- rucsac cu airbag pentru avalanșă, dacă este posibil.
Citește și: Avalanșă uriașă la Bâlea Lac. Două corturi ale unor turiști au fost îngropate complet sub zăpadă
„Deplasările trebuie realizate doar în grupuri bine pregătite, cu distanțe suficiente între membri pentru a reduce riscul suprasarcinilor pe stratul de zăpadă. De asemenea, este esențial ca turiștii să se informeze despre condițiile meteorologice și să urmeze indicațiile salvamontiștilor”, au subliniat salvamonții.