DOSAR NEWSWEEK Revoluția din 1989 - Cine a tras în noi

DE Ramona Ursu, Flavia Drăgan | Actualizat: 21.12.2018 - 10:28

29 de ani. Aproape trei decenii, de când românii au murit pentru libertate. Încă nu se știu toți vinovații. Câteva nume din Armată și din Securitatea lui Ceaușescu au fost vânturate prin fața ochilor poporului și prezentate drept vinovate pentru crimele din decembrie 1989.

SHARE

Dar Sistemul s-a protejat și până și acei vinovaţi au fost, treptat, scoși din pușcării și „albiți“. Alții au murit și au scăpat nepedepsiți. Iar alții sunt liberi. 

Newsweek România vă prezintă o amplă analiză și mărturii exclusive despre „Cine a tras în noi în 21, 22?“. Ion Iliescu a fost veriga de legătură și cel care a pus umărul din plin atunci când foștii comuniști au predat puterea neocomuniștilor. În fapt, aceiași oameni. Manualul militar de diversiune. Asta ar fi aplicat, în tandem, binomul Armată-Securitate, la Revoluția din 1989, în viziunea istoricului Mădălin Hodor. Într-o analiză pentru publicația noastră, cercetătorul CNSAS a explicat și care sunt vulnerabilitățile dosarului „Revoluției“, dar și cum a transformat regimul Iliescu lupta românilor pentru democrație într-o afacere de milioane de euro cu certificate de revoluționari.

Newsweek România i-a intervievat pe Răzvan Theodorescu, pe Gelu Voican Voiculescu și pe Virgil Măgureanu, foști membri ai CFSN care au pus mâna pe butoanele țării, alături de Ion Iliescu, după dărâmarea regimului Ceaușescu. Teoriile lor despre ceea ce s-a întâmplat la Revoluție, dar și despre anchetele procurorilor sfidează realitatea, fiind o înșiruire de manipulări și de diversiuni moscovite. 

De partea cealaltă, actorul și revoluționarul Ion Caramitru demontează, punct cu punct, diversiunile celor trei, arătând cum lotul Iliescu a deturnat Revoluția, dar și cum șase membri ai fostei Securități au ajuns, după 1989, în fruntea PSD. Scriitorii Viorel Marineasa și Daniel Vighi, revoluționari și fondatori ai Societății Timișoara, au povestit cum, în capitala Banatului, nu doar Armata, dar și Securitatea era cu armele în mână împotriva populației civile, în zilele negre din decembrie ’89.

Citește dosarul integral Revoluția din 1989 - Cine a tras în noi

Binomul Armată-Securitate de la Revoluție. Poveste fără sfârșit

Revoluția din 1989 - Fără dreptate nici după 29 de ani

VIDEO Ion Caramitru: „Șase oameni din fosta Securitate au ajuns în fruntea PSD“

VIDEO Răzvan Theodorescu: „Am fost de patru-cinci ori la Jilava sa-l văd pe Stănculescu“

Șefii CFSN se cred imaculați

Revoluția din 1989 - Societatea Timișoara, despre securiștii vechi și noi

Mădălin Hodor: Securitatea și Revoluția, 29 de ani de diversiune

Iulian Vlad, „albit“ după Revoluție

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.