Revoluția din 1989 - Șefii CFSN se cred imaculați

DE Ramona Ursu, Flavia Drăgan | Actualizat: 21.12.2018 - 10:41
CFSN, prima ședință. În prim-plan, Ion Iliescu și Petre Roman

Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu au fost printre cei care au preluat puterea în decembrie 1989, după căderea regimului ceaușist.

SHARE

Ion Iliescu (88 de ani), președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), începând cu 22 decembrie 1989, și președinte al României, din partea FSN, după alegerile din mai 1990, este urmărit penal în dosarul Revoluției, pentru infracțiuni contra umanității. Iliescu este acuzat de procurorii Parchetului General că „a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist“. 

„Pentru ce?“, a fost răspunsul lui Ion Iliescu, când a fost întrebat dacă se simte vinovat pentru victimele Revoluției. Pe blogul lui, a acuzat că se încearcă acreditarea ideii că în decembrie 1989 nu a fost o Revoluție: „În decembrie 1989, în România a avut loc o Revoluţie, indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac. A fost o schimbare radicală de sistem politic, s-au schimbat dramatic instituţiile statului, natura lor, s-a trecut de la un regim totalitar la unul democratic. Au apărut instituţii noi, noi drepturi şi libertăţi civice, România s-a deschis spre lume“. 

Prin intermediul Televiziunii s-ar fi făcut multe diversiuni

Petre Roman (72 de ani), membru al CFSN și prim-ministru al României, imediat după căderea regimului comunist, a catalogat drept „absurd și grotesc“ faptul că este urmărit penal în dosarul Revoluției, pentru infracțiuni contra umanității. „Nu îmi amintesc să fi făcut parte din vreun grup. CFSN-ul a fost un lucru care s-a constituit ad-hoc. Erau acolo şi Doinea Cornea, şi Andrei Pleşu, şi Ana Blandiana şi mulţi alţii. Au avut vreo legătură cu treaba asta? Nu! Prima dată când se constituie CFSN-ul a fost în 27 decembrie. Până în decembrie 1989, am fost 20 de ani profesor universitar la Politehnică, am depus o muncă de cercetare ştiinţifică la un înalt nivel, nu am făcut parte din niciun fel de organizaţie PCR, de birou, de comitet de partid şi, dintr-o dată, eu visez la nu ştiu ce putere politică“, spunea Roman, în luna mai a acestui an. 

Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu, la procesul dictatorului de la Târgoviște (captură foto Youtube)

Gelu Voican Voiculescu (77 de ani), membru CFSN și vice prim-ministru în Guvernul provizoriu, urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității, consideră că procurorii s-au întors împotriva celor care au făcut Revoluția, prin acest dosar. El a mai acuzat, într-o declarație pentru Newsweek România, și o răzbunare a comuniștilor sau a urmașilor lor. Voican a participat la procesul lui Nicolae și al Elenei Ceaușescu, de la Târgoviște, alături de generalul Victor Athanasie Stănculescu – organizator al procesului și execuției Ceaușeștilor,
Mugurel Florescu – maior în subordinea lui Stănculescu, Virgil Măgureanu
– reprezentant al FSN la proces, Gică Popa – președintele Tribunalului Extraordinar, Constantin Lucescu – avocatul cuplului Ceaușescu și generalul Dan Voinea – pe atunci procurorul care a întocmit rechizitoriul. Voican s-a ocupat și de înhumarea cuplului dictatorial. Singurul comentariu pe care l-a făcut despre acest moment pentru Newsweek România a fost că, după ce Ceaușeștii au fost împușcați, a observat că focurile asupra populației au încetat aproape în totalitate.

Paradoxal, deși urmărit penal în dosarul Revoluției, Gelu Voican Voiculescu conduce Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), unde a fost propus de Răzvan Theodorescu și numit de Ion Iliescu, după cum povestește chiar Theodorescu, în interviul acordat Newsweek România

Gelu Voican Voiculescu crede și în teoria „teroriștilor“, dar și că Armata a tras în oameni, din cauza unei diversiuni pe care ar fi făcut-o armatele străine, în special trupele Ungariei. Voican consideră că Securitatea nu are nicio vină în măcelul din decembrie 1989 împotriva românilor, spunând că, „în haosul acela, eu cred că securiștilor nu le mai ardea cum să se implice, ci cum să iasă basma curată, pentru că au fost brațul înarmat al Partidului Comunist“.

„Este absurd să dai în judecată o revoluție“
Gelu Voican Voiculescu

„Este absurd să dai în judecată o revoluție. Faptul că cei de acum, care sunt beneficiari ai sistemului pe care l-am introdus, inclusiv procurorii de care vorbiși, se întorc împotriva noastră, noi, care le-am dat posibilitatea să-și exercite profesiunea în condiții normale, în spiritul legalității, în libertate, este cu totul și cu totul deplasat. În ceea ce privește morții,  într-o revoluție, există victime. Nu noi suntem cei care trebuie să fim trași la răspundere, din moment ce din rândul nostru și alături de noi s-a murit. (...) Până când s-a anunțat moartea lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu
prin execuție, în urma sentinței acelui proces, așa imperfect cum a fost el, dovedește că cei care trăgeau asupra populației erau oamenii fostului regim și se temeau că vor fi trași la răspundere că n-au făcut nimic“, a declarat Gelu Voican Voiculescu, pentru Newsweek România. 

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați „pentru crime grave împotriva poporului român și a României“, în 25 decembrie 1989, la Târgoviște

Virgil Măgureanu (77 de ani), membru CFSN și CPUN, fondator, în martie 1990, al Serviciului Român de Informații, la conducerea căruia a rămas până în 1997, nu este cercetat în dosarul Revoluției, însă este trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei. Măgureanu nu a dorit să discute despre Revoluție, spunând însă că lucrează la o carte despre evenimentele din decembrie 1989, pe care o va lansa la anul. „Despre ce Revoluție, vă rog frumos? Nu a existat așa ceva. Eu o să vă pun la dispoziție un text scris și argumentat, în baza literaturii de specialitate, care a făcut lumină în ceea ce privește revoluția americană, că aia a fost o revoluție, cea în care a fost George Washington. Aia da, că a schimbat fața lumii. Aici ce s-a schimbat? “, a spus Măgureanu, contactat de Newsweek România.

Totuși, într-o carte apărută în 2008, Măgureanu a scris că schimbarea lui Ceaușescu a fost o operatiune îndelung pregătită de Gorbaciov și KGB, dar și de americani, israelieni și francezi, că „creierul“ schimbării ar fi fost Silviu Brucan, care primea instrucţiuni de la KGB și, personal, de la Gorbaciov. Fostul șef al SRI a catalogat, atunci, Revoluția drept „o lovitură de stat militară, reușită parțial“. 

Despre procesul dictatorului de la Târgoviște, unde a participat ca martor din partea FSN, Virgil Măgureanu a precizat că, „cele întâmplate acolo m-au pus în situația să iau distanță. Lumea a încercat să agațe și tinicheaua asta de coada Revoluției de care tocmai vorbeați. Ori asta n-a fost. Și dacă asta n-a fost, înseamnă că a fost un act de...“.

Citește dosarul integral Revoluția din 1989 - Cine a tras în noi

Revoluția din 1989 - Cine a tras în noi

Binomul Armată-Securitate de la Revoluție. Poveste fără sfârșit

Revoluția din 1989 - Fără dreptate nici după 29 de ani

VIDEO Ion Caramitru: „Șase oameni din fosta Securitate au ajuns în fruntea PSD“

VIDEO Răzvan Theodorescu: „Am fost de patru-cinci ori la Jilava sa-l văd pe Stănculescu“

Revoluția din 1989 - Societatea Timișoara, despre securiștii vechi și noi

Mădălin Hodor: Securitatea și Revoluția, 29 de ani de diversiune

Iulian Vlad, „albit“ după Revoluție

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te