Recunoașteți personajul? A fost „mama lui Așchiuță și a lui Hapciu”, iar acum trăiește la Paris

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.09.2023 - 18:58
Recunoașteți personajul? A fost „mama lui Așchiuță și a lui Hapciu”, iar acum trăiește la Paris - Foto: Arhivă / imagine cu caracter ilustrativ

A bucurat generații întregi de copii, înainte de anii 2000. Frumoasă, simpatică și mereu „pusă pe șotii”, fetița de mai sus va rămâne mereu în memoria colectivă a românilor drept mama lui Hapciu și Așchiuță. Tu știi cine este?

SHARE

Fetița din imagine a încântat generații întregi de copii. Era mereu pusă pe șotii și a fost iubită de mii de români.  Da! Este chiar Daniela Anencov. Uite ce s-a ales de frumaosa artistă.

Citește și: Dramele Didei Drăgan: A vrut să își ia viața de mai multe ori. Părăsită pentru o colegă de scenă

Fetița care i-a dat viață lui Hapciu și Așchiuță

Daniela Anencov s-a născut în data de 19 ianuarie 1942, la Aiton, o localitate din Transilvania, din părinți medici.

Ea a reușit să rămână veșnic tânără în amintirile românilor, întrucât a dat „viață”, de-a lungul carierei sale, celor două personaje care au reușit să bucure copilăria multora: păpușa Așchiuță și clovnul Hapciu.

Ea a fost, deopotrivă, crainică la Televiziunea Română, în perioada 1960-2000, dar s-a dedicat și scenei, cu emfază pe teatrul pentru copii și emisiunile dedicate celor mai inocenți dintre noi.

A absolvit IATC în anul 1966 și a fost repartizată pe scena Teatrului din Constanța, ca mai apoi să se mute în București, la Teatru Ion Creangă, dar și la Excelsior, în cele din urmă.

“Dacă n-am fi un pic atinși de nebunia asta de teatru, de a vrea să transmiți ceva, de a vrea să dăruiești tot timpul ceva din tine, nu am face meseria aceasta – cea mai frumoasă din lume – actoria”, spunea Daniela Anencov într-un interviu acordat postului de televiziune Atlas TV Vrancea.

După 5 decenii de carieră, Daniela Anencov a fost răsplătită cu un trofeu UNITER.

„Mama lui Așchiuță” făcea naveta între București și Constanța

Într-un interviu, ea povestește că, timp de un an, a făcut naveta între Constanța, unde juca teatru, și București unde filma alături de „Așchiuță.”

„Am plecat la Constanța unde am fost repartizată. Am fost a treia din seria mea. Pittiș a fost primul și a ales București. Maria Popovici era a doua și ea ales să plece la Piatra Neamț. Eu eram atrasă de mare, îmi plăcea să înot. Am acceptat și am dorit să ajung la Constanța unde am stat un an. În același timp, mergeam la București unde aveam emisiune”, explică artista. 

Discuția revine la personajul Așchiuță și la momentul dureros al interzicerii sale.

„Așchiuță a fost intrezis pentru că emsiunile noastre erau în direct și noi eram foarte spontani. Spontaneitatea a părut ca un pericol. Dar, ce puteam noi face? Cum puteam schimba noi orânduirea comunistă? Când emisiunea a fost scoasă, Așchiuță a fost pus într-o cutie, s-aprăfuit. Eu am încercat să îmi văd de treabă și am jucat teatru pentru mii și sute de mii de copii”, explică Daniela.

„Trebuie să faci cu tine însăți o gimnastică interioară astfel încât copilul să te asculte și să te înțeleagă. El are ochii și urechile îndreptate numai spre tine și depinde, în acel moment, când joci doar de tine să îl apropii. Trebuie să ai o doză de înțelegere pentru copii mai mare decât actorii obișnuiți.

Trebuie să ai o înțelegere nemărginită pentru copil, cu felul de a fi, de a greși. Pe mine nu mă enervează, de exemplu, un copil care se joacă minute în șir cu un pix pe care îl închide și deschide”, a spus Daniela.

Citește și: Artist român de geniu, pictează paralizat cu pensula legată de mână. E la pat când îl arestează

S-a mutat la Paris și a părăsit România

Daniela va continua să joace în spectacolele pentru copii la Teatrul Excelsior și după ce Așchiuță a fost interzis. După 1989, a reintrat la TVR inventând un alt personaj iubit de copii: clovnul Hapciu… Poate și pentru că au apărut numerose televiziuni care difuzau emisiuni de desene animate, emisiunile live pentru copii au fost îndepăratte.

Daniela a ieșit la pensie și s-a mutat cu una dintre fiice la Paris. 

„Merg, bunăoară, pe străzile Parisului și mi se pare că recunosc, în trecători, chipurile unor prieteni dragi sau colaboratori din România.
Sau, atunci când aud vorbindu-se românește în preajma mea, mă opresc brusc, mă ciupesc și mă întreb: Visez? Unde mă aflu, de fapt? În România sau în Franța?

Mi-e dor de plantele mele de pe terasă. Mi-e dor să le îngrijesc, să vorbesc cu ele. De fapt, mi-e dor de terasa însăși. Am o terasă superbă în București, pe care vara se poate face o plajă grozavă.

Apoi, mi-e dor să colind străzile orașului, în special zona Gabroveni îmi place la nebunie! Eu, de fapt, sunt fan antichități și mi-am păstrat și aici această îndeletnicire: să colind anticariatele, să zăbovesc în fața antichităților. Ador lucrurile care trăiesc o a doua viață.”, a mărturisit ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te