Raed Arafat: Ne-am consultat cu specialiști din New York despre efectele gazelor lacrimogene

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.08.2018 - 11:25
Foto Inquam Photos/Virgil Simionescu

Secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, susține că gazele lacrimogene folosite de jandarmi nu sunt toxice și s-a consultat pentru concluzia asta și cu experți americani.

SHARE

Reacția lui Raed Arafat a venit în continuarea unui comunicat dat miercuri de către Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), prin care oamenii care au fost în Piața Victoriei pe 10 august au fost îndemnați să stea liniștiți și să nu asalteze camerele de urgență, pentru că gazele folosite de jandarmi nu ar fi toxice și nu ar avea efecte secundare. „Nu este necesară deplasarea populației către unitățile de primiri urgență pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piață și au fost expuse substantelor lacrimogene, decât în situația exceptională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultare unui medic”, se arată într-un comunicat al DSU.


Citește și: Două femei gazate în Piața Victoriei, tratate de doctori cu indiferență

Respectivul mesaj a stârnit furia opiniei publice, care a considerat îndemnul ca oamenii să nu se prezinte la medici o încercare de a ascunde efectele asupra sănătății a gazelor folosite în exces de către jandarmi în timpul „protestului diasporei” din 10 august. 

Au consultat studii

Raed Arafat a revenit cu o postare pe pagina sa oficială de Facebook, în care a menționat că mesajul DSU a fost pur tehnic și nu ar fi avut nici o motivație politică. „Înainte să publicăm acest comnuicat ne-am consutlat cu fabricanții pe de o parte că să ne asigurăm de natură substanței care a fost utilizată și să nu ne bazăm numai pe informațiile interne. Totodată, pe lângă documentarea și datele obținute de pe site-ul Centrului de Control al Bolilor din SUA am vorbit personal cu unul dintre specialiștii renumiți în toxicologie de la centrul de toxicologie din New York. Am întrebat de studiile recente și de părerea lor despre efectele de lungă durată a expunerii la substanțele respective și anume la substanță CS precum și despre necesitatea unor controale dacă persoanele sunt asimptomatice iar răspunsurile colegului au fost concordanțe cu ce este scris în comnuicatul DSU”, a precizat secretarul de stat. 

Citește și: Protestatarii au asaltat Spitalul Floreasca, după ce au fost „gazați” în Piața Victoriei

450 de răniți

Raed Arafat a menționat că, după publicare pe site-ul DSU a respectivului comunicat, au fost multe comentarii și jigniri la adresă sa și a acestui departament. „Însă conținutul comunicatului rămâne, din punct de vedere medical, unul valid și anume dacă nu aveți simptome sau probleme care să va îngrijoreze nu trebuie să va prezentați la UPU pentru un consult de rutină pentru că acesta nu va aduce niciun beneficiu iar medicul nu are cum să decidă științific că ați fost expuși la substanțele respective consultându-va la 5 sau 6 zile după expunere, medicul bazându-se doar pe declarația pacientului”, a menționat Raed Arafat. 

Secretarul de stat a menționat că  peste 450 de persoane au fost asistate de echipele SMURD în noaptea respectivă, iar 290 au avut simptome acute de expunere la substanțele lacrimogen,r 70 au fost transferate la spitale, din care 9 au rămas internați pentru diferite probleme. 

Citește și: Augustin Lazăr garantează o anchetă imparțială cu privire la violențele din 10 august

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te