Radu Oprea: „România va produce cea mai performantă pulbere din lume. Deja fabricăm rachete”

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.03.2024 - 11:52
Radu Oprea: „România va produce cea mai performantă pulbere din lume. Deja fabricăm rachete” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Radu Oprea a anunțat că în curând, alături de compania germană Rheinmetall, România va produce „cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală”.

SHARE

Radu Oprea a vorbit vineri seara, în exclusivitate la emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss de la Digi24, despre industria de apărare a țării. Ministrul spune că în curând, alături de compania germană Rheinmetall, România va produce „cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală”.

Radu Oprea: „România va produce cea mai performantă pulbere din lume. Deja fabricăm rachete”

De asemenea, ministrul Economiei a spus că România fabrică rachete în prezent, și va diversifica producția acestor arme împreună cu compania Raytheon, cu care s-a semnat deja un memorandum. 

Radu Oprea, ministrul Economiei: Suntem în stadiul în care lucrăm la proiecte împreună cu mai mulți parteneri. Pot să vă spun că astăzi producem în România, sau suntem implicați în procesul de producție a obuzelor de calibrul 155 mm.

Citește și: VIDEO Alertă în Ploiești după ce un urs s-a plimbat nestingherit prin oraș. Ce au făcut autoritățile

Pot să vă mai spun că sunt companii care au crescut numărul de angajați, că lucrăm în schimburi, și avem țintă în anumite companii să ajungem să lucrăm 24 de ore, șapte zile pe săptămână. Proiectul cuprinde mai multe componente. 

Există și bani europeni, și vestea bună pe care am primit-o astăzi, pentru că am văzut o comunicare a Comisiei Europene, este că proiectul României, împreună cu o companie germană, pentru fabrica de pulberi, este unul eligibil, și că vom primi bani europeni.

Întrebat dacă vom avea o fabrică de pulberi, ministrul a adăugat că este un proiect la care se lucrează.

„Este un proiect la care lucrăm, și pot să vă spun că la începutul lunii august va veni echipa de tehnicieni din Germania pentru a stabili toți pașii pe care îi mai avem de făcut. De doi ani lucrăm la acest proiect. Știm ce echipamente avem nevoie, însă mai sunt detalii tehnice de pus la punct”, a spus ministrul.

„Există cerere, există contracte. În momentul în care MApN va avea rezultatul procesului de achiziție publică pentru obuzele de calibrul 155 mm, o să știm exact care este tipul de muniție care va trebui să-l producem în România. Fiecare dintre producători are un detaliu care face să ai o muniție dedicată. Însă, există și o muniție standard – 107 mm, care se folosește foarte mult în Ucraina, astăzi.

Pulberea pe care o vom produce în România va fi probabil cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală. România produce astăzi muniție de toate calibrele, în proiecte cu diverși parteneri, de la muniția mică de calibru NATO - 5,56 mm, 12,7 mm, până la muniție mare. 

Citește și: Mesajul primit de Nicolae Ciucă de la românii din Madrid. Ce le-a promis liderul PNL

Producem inclusiv rachete, producem grenade. Nu știu câte detalii pot să dau. Citesc documente cu un anumit nivel de clasificare, și nu știu unde este acea linie între ceea ce pot comunica oficial, și ce nu. Deci producem, și, mai mult, avem proiecte cu parteneri de a produce și mai multe rachete în România. 

Această informație este publică, s-a semnat un memorandum cu Raytheon pentru producția de rachete în România, mai sunt câțiva pași de făcut, nu mulți, și acest proiect va intra în linie dreaptă”, a conchis ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te