Putin face o nouă mutare strategică. Rusia a început să își golească ambasada din Kiev

DE Daniel Toșa | 18.01.2022 - 13:42
Putin face o nouă mutare strategică. Rusia a început să își golească ambasada din Kiev/FOTO: kremlin.ru

Cu o săptămână înainte de începerea unor întâlniri diplomatice intensive pe tema acumulării de trupe rusești la granița cu Ucraina, oficialii americani și ucraineni au privit de la distanță cum Rusia a început să își golească ambasada din Kiev, capitala ucraineană.

SHARE

La 5 ianuarie, 18 persoane - majoritatea copii și soții ale diplomaților ruși - s-au urcat în autobuze și au pornit într-un drum de 15 ore spre Moscova, potrivit unui înalt oficial ucrainean din domeniul securității, relatează The NewYork Times.

Alte aproximativ 30 de persoane au plecat în următoarele câteva zile, de la Kiev și de la un consulat din Lviv, în vestul Ucrainei. Diplomaților de la alte două consulate rusești li s-a spus să se pregătească să părăsească Ucraina, a declarat oficialul de securitate, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta chestiuni de securitate națională.

Modul de interpretare a evacuării a devenit parte din misterul de a ghici următoarea acțiune a președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Slăbirea ambasadei ruse poate fi în parte propagandă, în parte pregătire pentru un conflict iminent sau în parte prefăcătorie, spun oficialii ucraineni și americani. Ar putea fi toate trei. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat marți că ambasada sa de la Kiev „funcționează ca de obicei", a relatat agenția de presă Interfax.

Citește și: Ce mai fac polițiștii români: accidente mortale, merg la bordel în uniformă, trafic de migranți

În ultimele zile, plecările lente - pe care rușii știau cel mai probabil că americanii și ucrainenii le vor vedea - au devenit parte din puzzle-ul a ceea ce se va întâmpla în continuare. Ele reprezintă un punct de date mai amenințător, pe lângă atacurile cibernetice asupra ministerelor ucrainene de săptămâna trecută și rapoartele Microsoft și ale guvernului american potrivit cărora programe malware mult mai distructive au fost plasate în rețelele ucrainene, dar nu au fost activate.

Convoaie uriașe de trenuri încărcate cu tancuri, rachete și trupe continuă să înainteze spre vest prin Rusia, aparent îndreptându-se spre granița ucraineană. Aleksandr G. Lukașenko, liderul autoritar al Belarusului, a anunțat luni că forțele și echipamentele rusești au început să sosească în țara sa pentru un exercițiu militar comun care va avea loc în două locuri: la marginea vestică a Belarusului, în apropierea Poloniei și Lituaniei, două țări NATO, și de-a lungul graniței ucrainene, care s-ar putea dovedi o altă cale de invazie.

Rusia acuză NATO că „invadează treptat” Ucraina. Putin: „Băieţi, aceasta este o amenințare reală”

Exercițiul a primit un nume cu iz american: Allied Resolve. Dar la Kiev, oficialii ucraineni se așteaptă pe deplin ca orice trupe rusești desfășurate în Belarus pentru exerciții să rămână pe loc pe termen nelimitat, lăsând Ucraina deschisă la atacuri din nord, est și sud.

„Vom fi complet înconjurați de forțe egale", a declarat un înalt oficial ucrainean din domeniul securității.

La Washington, oficialii americani spun că încă evaluează că domnul Putin nu a luat încă decizia de a invada. Ei îl descriu ca fiind mai mult un tactician decât un mare strateg și cred că acesta cântărește în mod constant o serie de factori diferiți. Printre aceștia se numără cât de bine ar putea face față sancțiunilor amenințate asupra băncilor și industriei sale și dacă cererile sale ca Ucraina să nu mai vireze spre NATO - și ca NATO să nu se mai extindă spre Rusia - primesc suficientă atenție.

Dar oficialii americani spun că domnul Putin ar putea, de asemenea, să fi ajuns la concluzia că, odată cu înarmarea Ucrainei de către Statele Unite și alte țări, avantajul său militar riscă să dispară. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat luni, într-un discurs în fața Parlamentului, că țara va începe să furnizeze Ucrainei arme defensive ușoare, antiblindate. Domnul Putin ar putea fi tentat să acționeze mai devreme decât mai târziu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te