În București, a fost organizat un protest anti-Rusia și anti-Putin, cu ocazia împlinirii a 3 ani de la startul războiului din Ucraina și a 11 ani de la declanșarea agresiunii rusești asupra țării vecine, prin ocuparea și anexarea Crimeei.
Protest anti-Rusia și anti-Putin în București. Se fac 3 ani de la startul războiului din Ucraina
Peste 150 de persoane, majoritatea refugiați din Ucraina care locuiesc în România, s-au adunat, duminică, la ora prânzului, în fața Ambasadei Ucrainei din București la un protest prin care s-au marcat 11 ani de agresiune rusă și trei ani de la declanșarea invaziei la scară largă.
„Ţi-ai lăsa copii să trăiască sub bombe?”, „Stop Putin”, „Rusia este un stat terorist”, „Ne vom aminti orice casa pierdută, orice viaţă luată. Vom lupta”, „Pacea nu este doar pentru ucraineni”, sunt câteva dintre mesajele scrise pe pancarte, relatează Agerpres.
Citește și: Elon Musk, acuzații delirante la adresa Newsweek România: Sunt implicați în eliminarea lui Georgescu
La protest a fost prezent și ambasadorul Ucrainei la București.Ulterior, cu toții au pornit în marș spre Ambasada Rusiei din București, unde au scandat împotriva lui Vladimir Putin.
Aproximativ 150 de ucraineni au protestat, în București, împotriva agresiunii Rusiei, la împlinirea a 3 ani de la startul războiului - Foto: INQOAM Photos/Octav Ganea
În fața ambasadei au fost susținute și o serie de discursuri urmate, în jurul orei 12.45, de un marș spre ambasada Rusiei de la București.
Pe traseu au fost scandate lozinci pro Ucraina și contra Rusiei, dar și lozinci în care participanții au mulțumit României pentru spijinul acordat de-a lungul celor 3 ani de conflict sângeros.
Citește și: Rusia a impus ciuma comunistă în România, în 1945. Cum a ajuns la putere un partid cu 794 de membri?
După protestul din fața ambasadei Rusiei, participanții au plecat în marș spre Piața Universității, pentru a aprinde lumânări pentru cei care și-au pierdut viața în război.
La 24 februarie 2022, Rusia a declanșat ostilitățile militare pe scară largă, împotriva Ucrainei, după ce, în 2014, trupele Moscovei invadaseră Crimeea care a fost anexată, ulterior, în urma unui simulacru de referendum.