Programul "Casa Verde" o enigmă pentru 8 din 10 români. Nu știu nici ce documente le sunt necesare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.09.2024 - 13:42
Programul "Casa Verde" o enigmă pentru 8 din 10 români. Nu știu nici ce documente le sunt necesare - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Programul "Casa Verde" o enigmă pentru 8 din 10 români. Nu știu nici ce documente le sunt necesare - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Programul "Casa Verde" o enigmă pentru 8 din 10 români. Aproape 80% dintre românii care vor să participe la programul „Casa Verde” nu știu ce documente sunt necesare pentru a deveni eligibili, conform datelor furnizate de compania Kilowat.

SHARE

Conform datelor furnizate de compania Kilowat, specializată în sisteme fotovoltaice, aproape 80% dintre românii care doresc să devină beneficiari ai programului „Casa Verde” nu știu de ce documente au nevoie pentru a se înscrie și a fi eligibili pentru finanțarea panourilor solare. 

Programul "Casa Verde" o enigmă pentru 8 din 10 români. Nu știu nici ce documente le sunt necesare

Această situație este amplificată de lipsa accesului la Internet și de dificultățile pe care mulți le întâmpină în utilizarea aplicației de înscriere, ceea ce duce la ratări semnificative ale oportunității de a beneficia de finanțare.

Kilowat, care a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de beneficiari ai programului „Casa Verde”, subliniază că o parte importantă a persoanelor interesate continuă să solicite informații esențiale despre documentele necesare pentru înscriere.

„În 60% din cazuri, ne-au întrebat când începe programul, iar în aproape 80% din cazuri ce documente sunt necesare pentru înscriere”, a declarat Albert Soare, fondatorul companiei.

Programul „Casa Verde” 2024, care va începe pe 27 septembrie, oferă un buget record de 2 miliarde de lei și o finanțare de 30.000 de lei per beneficiar pentru panouri solare și baterii de stocare a energiei.

Citește și: Câți bani îți dă statul să îți pui panouri fotovoltaice? A mărit suma dar pune noi condiții

Câți bani îți dă statul să îți pui panouri fotovoltaice? A

Reprezentanții Kilowat recomandă românilor să pregătească din timp documentele necesare pentru înscriere, subliniind că numai proprietarii locuințelor fără datorii la bugetul de stat sunt eligibili pentru finanțare.

De ce documente ai nevoie pentru a fi eligibil în programul "Casa Verde"?

Pentru a se înscrie şi a fi eligibili în programul Casa verde, aplicanţii trebuie să aibă următoarele documente:

  • Cerere de înscriere în program - completată cu datele necesare (va fi disponibilă odată ce va fi publicat ghidul de înscriere în sesiunea 2024)

  • Act de identitate al solicitantului (proprietar al locuinţei)

  • Certificat de atestare fiscală, obţinut de la ANAF - dovada că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat;

  • Certificat de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale - DITL - dovada faptului că nu sunt datorii la bugetul local;

  • Extras de carte funciară - ANCPI - se poate obţine online de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliara sau fizic la instituţie; extrasul de Carte Funciară nu trebuie să fie mai vechi de 60 de zile, iar din acesta trebuie să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcţie deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanţarea

Noutățile din Programul "Casa Verde"

Programul aduce și o noutate importantă: finanțarea bateriilor de stocare a energiei. Cu toate acestea, specialiștii avertizează asupra riscurilor asociate instalării necorespunzătoare a acestor baterii, care pot duce la pierderea capacității de stocare și la defecțiuni grave ale sistemelor fotovoltaice.

Citește și: Românii care trec pe energie verde se îmbogățesc. Din iulie pot aplica pentru finanțare de la stat

„Casa Verde este unica noastră șansă de a nu plăti minim 7.000-10.000 de euro pe un sistem fotovoltaic complet”, a adăugat Albert Soare, subliniind importanța alegerii unor echipamente omologate și a colaborării cu instalatori autorizați.

“La cea mai mică eroare de montaj, bateriile îşi pot pierde peste 50% din capacitatea de stocare, astfel că investiţia iniţială şi contribuţia beneficiarilor devin practic inutile.

Recomandarea noastră este ca românii care îşi doresc să scape de grija facturilor la energie să acţioneze responsabil şi să lucreze doar cu instalatori autorizaţi, care au în stoc echipamente omologate. Dacă nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid. În loc să funcţioneze 10 ani sau 20 de ani cât au garanţie, se pot defecta în doar câteva zile.

Mai mult decât atât, dacă nu sunt instalate şi exploatate corect, îşi pierd foarte repede puterea, o simplă eroare putând să scadă capacitatea de stocare. Dacă bateriile nu funcţionează corect, sistemul fotovoltaic îşi pierde practic jumătate din utilitate.

Deja nu mai putem vorbi de independenţă energetică sau facturi zero la curent. Iar acest lucru e cu atât mai riscant cu cât, conform legii, o persoană poate beneficia o singură dată de un astfel de program de finanţare”, explică Albert Soare, fondator Kilowat, potrivit News.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te