Cardurile cu primele pentru cadrele didactice și nedidactice din învățământ, alimentate până la finalul săptămânii viitoare, a anunţat Guvernul.
Guvernul a aprobat OUG cu privire la acordarea primelor anuale pentru personalul din sistemul educațional, inclusiv cadrele didactice și cele nedidactice.
Această decizie a fost anunțată de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, scrie RTV.
”Este vorba de peste 326.000 de angajaţi din învăţământ care vor beneficia de această primă anuală netă în cuantum de 1.500 lei pentru cadrele didactice şi de 500 de lei pentru personalul administrativ din educaţie.
Este prima aşa-numită primă de carieră profesională, care se acordă începând din acest an şcolar şi este prevăzută pentru o perioadă de patru ani”, a declarat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.
Această Ordonanță de Urgență aduce modificări și completări la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 58/2023, care se referă la unele măsuri privind acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și la acordarea unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat.
Acestă schimbare se aplică în special pentru a reglementa acordarea acestor prime din surse de finanțare externe nerambursabile.
Cine primește cardurile educaţionale – prima de carieră didactică:
Cadrele didactice și didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat (1500 de lei);
Citeşte şi: Când vor primi profesorii creșterea salarială de 50%. Grila se face la Ministerul Muncii
Cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/ lector și asistent universitar (1500 de lei);
Personalul didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar (500 de lei).
Citeşte şi: Cum pot profesorii obține o bursă de 5.000 de euro. Cine poate aplica și în ce condiții
Prima de carieră didactică reprezintă un instrument menit să sprijine personalul didactic în eforturile lor de a-și îmbunătăți continuu competențele educaționale și de a obține rezultate academice de înaltă calitate în procesul de învățământ.
Este un stimulent financiar acordat cadrelor didactice pentru a le recunoaște angajamentul și contribuția la dezvoltarea continuă a educației și pentru a promova excelența în învățământul școlar sau universitar.
Această primă are rolul de a încuraja profesorii să investească în dezvoltarea personală și în furnizarea de servicii educaționale de calitate superioară, ceea ce poate aduce beneficii elevilor și studenților.