Zimbrii au fost aduşi din Germania şi Polonia şi au fost iniţial într-o zonă de carantină, după care au fost eliberaţi într-o zonă mai mare de aclimatizare.
În cadrul proiectului LIFECarpathia, finanţat de Comisia Europeană prin programul LIFE şi de Endangered Landscapes Programme, în toamna anului trecut au poposit în Munţii Făgăraş primii zimbri după mai bine de 200 de ani de la dispariţia lor din pădurile României. Zimbri au venit dintr-o rezervaţia din Germania şi din Munţii Carpaţi din Polonia.
În primele luni aceştia au fost găzduiţi într-o zonă de carantină, fiind supravegheaţi în permanenţă; au fost realizate analizele şi tratamentele relevante acolo unde a fost cazul, conform cerinţelor legislaţiei în vigoare.
Ulterior, în iarna trecută zimbrii au fost eliberaţi într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai uşor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetaţie, prădători etc.).
Odată cu eliberarea zimbrilor din această lună, este completată o verigă lipsă în lanţul trofic al zonei. Fundaţia Conservation Carpathia va realiza acţiuni de monitorizare a zimbrilor pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar şi pentru a preveni eventuale întâlniri neaşteptate cu oamenii din comunităţile învecinate, ca urmare a procesului de reintroducere.