Primarul sectorului 1 acuză firma de salubritate Romprest că facturează servicii la suprapreț

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 02.12.2020 - 17:23
Gunoi neridicat în Sectorul 1 al Capitalei/FOTO: G4 Media
Gunoi neridicat în Sectorul 1 al Capitalei/FOTO: G4 Media

Clotilde Armand a anunțat pe Facebook că o firmă de casă a primăriei „a încercat să ne factureze recent servicii la suprapreț. Așa… niște zeci de milioane în plus. Prin complicitatea unor funcționari publici din primărie”, a mai anunțat că va sesiza procurorii în acest caz.

SHARE

Surse din Primăriei ne-au dezvăluit ar fi vorba despre Romprest SA, societate care din 2008 adună gunoiul în Sectorul 1, în baza unui contract semnat de fostul primar Andrei Chiliman. În replică, reprezentanții firmei Romprest susțin că nu există dubla facturare, din contră, există suprafețe care nu sunt prinse în contract dar care sunt curățate, potrivit g4media.ro.

Potrivit sursei citate, neregulile la care se referă Armand se referă la faptul că, pe mai multe străzi cu sens unic, spălarea și măturatul mecanizat se facturează de două ori, dus-întors, în condițiile în care utilajul trece o singură dată pe stradă. Astfel, primăria plătește de două ori o singură operațiune.

Aceste verificări au fost făcute, recent, cu ajutorul GPS-urilor instalate pe mașinile Romprest. Potrivit surselor citate, cei zece inspectori ai primăriei care aveau datoria să verifice dacă firma privată își face treaba conform contractului nu prea au „deranjat” operatorul privat cu asemenea cereri în cei 12 ani de contract.

Din 2008, prețul serviciilor oferite de Romprest primăriei Sector 1 au fost ajustate de două ori, contractul de salubritate fiind semnat pe 25 de ani. Ultima dată în iunie 2019, în mandatul fostului primar Daniel Tudorache, printr-o hotărâre de consiliu local.

Atunci, operațiunea de măturat manual a trotuarelor a crescut de la 6,09 lei fără TVA pentru 100 de metri pătrați la 8,17 lei/100/mp, prețul măturatului mecanic a scăzut de la 5,27 lei pe 100 mp la 4,67 de lei, iar spălatul carosabilului și al trotuarelor a crescut de la 9,98 de lei la 24,02 lei pentru o sută de metri pătrați.

În ciuda acestor tarife aprobate de majoritatea consilierilor din mandatul lui Tudorache, disputa Primăriei Sector 1 cu Romprest durează din august 2017. Atunci, Sectorul 1 a dat în judecată compania Romprest Service SA la Tribunalul București și a cerut interpretarea unui act adițional al contractului inițial, act semnat în 2012.

Sectorul 1 cerea judecătorilor să constate că tarifele Romprest se calculează în funcție de indicele prețurilor de consum pe economie comunicat de Institutul Național de Statistică (INS) și nu în funcție de „nivelul indicelui pentru ramură de apă canal, salubritate”, lucru care a dus la majorarea tarifelor cu coeficientul de 0,515, scrie g4media.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te