Din 2017 până în 2020, Primăria Sectorului 1 a alocat tot mai puțin bani pentru aceste spitale. În acest timp, Spitalul pentru copii „Grigore Alexandrescu” a avut nevoie de donațiile românilor pentru a-și schimba ambulanțele.
Dacă în 2017, au alocat 21,3 milioane de lei, în 2018 suma a scăzut la 8,1 milioane de lei, în 2020 la 5,2 milioane de lei, iar în 2020 la doar 3,2 milioane de lei.
Din bugetul total de 109 milioane de lei, aferentă anului 2020 pentru Spitalul pentru Copiii „Grigore Alexandrescu”, cu mari probleme în ceea ce privește dotările medicale, dar și starea clădirilor, Primăria Sectorului 1 a contribuit cu doar 0,27% din sumă.
Curtea de Conturi a stabilit în 2016 că cele patru spitalele din Sectorul 1 nu mai pot fi administrate de primărie. Abia în 2021, Consiliul Local al Sectorului 1, la propunerea primarului Clotilde Armand, a aprobat transferul clădirilor și terenurilor Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, Spitalului Clinic de Urgență Floreasca și Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice - din administrarea primăriei de sector în administrarea unităților sanitare.
Ambulante cumpărate din donații
Românii au făcut într-o săptămână ceea ce statul nu a reușit în ani de zile: au donat suficienți bani cât să fie cumpărate două ambulanțe esențiale pentru Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București.
Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București avea 5 ambulanțe: 4 au fost casate, iar una avea nevoie de reparații continue.
Deși unitatea se află în capitala României, a primit doar promisiuni în ultimii șase ani. Conducerea spitalului a apelat la organizația Salvați Copiii, care a lansat un apel de ajutor pentru achiziționarea a două ambulanțe noi.
Într-o singură săptămână de la lansarea apelului, Salvați Copiii România a reușit să mobilizeze fonduri totale de 162.242 de euro, de la donatori individuali și de la companiile Lidl România și BCR.
Pentru că unitatea medicală are doi ambulanțieri și aici sunt tratați zilnic peste 600 de copii, Salvați Copiii a decis să doteze spitalul cu două ambulanțe.
De asemenea, Clinica de Ortopedie Pediatrică și Secția de ORL ale unității medicale vor primi aparatură medicală complexă, în valoare totală de 152.000 de euro, tot din donații.
Chiar și instalația electrică a fost reparată din bani donați de români.