Primăria dă jumătate de milion de lei ca să scape de ciorile din Cișmigiu

DE Edi Neagu | Actualizat: 27.01.2022 - 18:55
Nicușor Dan vrea să curețe parcul Cișmigiu. FOTO: Facebook
Nicușor Dan vrea să curețe parcul Cișmigiu. FOTO: Facebook

Primăria Capitalei plătește jumătate de milion de lei din bugetul public pentru un studiu care să arate cum ar putea fi relocate ciorile din Parcul Cișmigiu. Bucureștenii sunt nemulțumiți de ideea edilului.

SHARE

Primăria Generală a Capitalei este gata să cheltuie jumătate de milion de lei din bugetul public pentru ciorile din Cișmigiu, relatează digi24.ro.

În calendarul investițiilor prioritare scrie negru pe alb că Municipalitatea alocă suma către Administrația Lacuri Parcuri și Grădini pentru o simplă hârtie. Adică un studiu de fezabilitate intitulat: „Ciorile din Grădina Cișmigiu, vecini cu aripi”.

Ciorile Cișmigiului croncăne-n tihnă, dar habar n-au ce le așteaptă. Primăria Generală, vecina de peste drum, le vrea musai duse din parc. Și oricât de zgârcit ar părea primarul, când vine vorba de bugetul public, pentru ciorile Cișmigiului nu se uită la bani și plătește. Jumătate de milion de lei. Ca să afle rețeta care le face zburate definitiv din Cișmigiu. Așa că le-a trecut la investiții 2022, cu un titlu sugestiv: Studiu de fezabilitate, „Ciorile din Grădina Cișmigiu, vecini cu aripi”.

Citește și: SUA au transmis „garanțiile”. Rusia: Marea Neagră devine regiune de rivalitate militară

Adrian Vigheciu, consilier general PMB: Primarul a alocat bani pentru anul 2022, ca să studieze vecinii de peste drum. Cu alte cuvinte, pentru niște hârtii care să analizeze pe două hectare de ce survolează ciorile parcul Cișmigiu. Este cât se poate de real, se poate documenta în bugetul ALPAB pe anul 2022. Eu m-aș fi bucurat să aloce sume mai mari pentru vecinii fără aripi. Adică... copiii și persoanele care vin să tranziteze sau să se bucure de un parc bucureștean.

Bărbat: Bani aruncați. Când se pot folosi în alte scopuri. Înainte erau niște pocnitori. Niște d-astea... Și, la un moment dat, n-au mai venit din cauza acestor pocnitori. Cu astea le goneau. Și tot așa, periodic, se întâmpla. Și nu mai veneau. Banii ăia trebuia să-i bage, de exemplu, în parc. E cel mai vechi parc din București. Și care arată deplorabil.

Citește și: Ungaria a găsit scuza: Nu sprijină Ucraina în fața Rusiei pentru că nu respectă minoritatea maghiară

Bărbat: Domne, mai bine s-ar uita la pomii ăștia uscați. Care... S-au întâmplat o grămadă de chestii și poate să cadă în cap la... Ciorile... Ciorile sunt... E aparatură cu care poate să le îndepărteze.

Primăria Capitalei nu alocă bani și pentru porumbeii Cișmigiului. Or fi ei mai drăgălași, dar în carte scrie clar: „Corvus corone cornix”, adică „cioara, e mai deșteaptă ca porumbelul”! Poate și de aceea primarul Capitalei a pus un milion pe capul ei.

Punctul de vedere al PMB de „Ciorile din Grădina Cișmigiu”

Propunerea de proiect “CIORILE DIN GRĂDINA CIȘMIGIU | VECINI CU ARIPI” a fost depusă în cadrul procesului de bugetare participativă și declarată eligibilă de către comisia de selecție și evaluare din cadrul Primăriei Municipiului București, în baza H.C.G.M.B. 244/2021.

În ce constă acest studiu? Proiectul ,,Ciorile din Grădina Cișmigiu/Vecini cu Aripi“ a fost propus și votat de bucureșteni în cadrul programului de bugetare participativă. În proiectul de buget pentru anul 2022 ALPAB a solicitat suma de 500.000 lei pentru implementarea acestuia, sumă care va fi analizată.

Primarul General consideră că aceasta trebuie diminuată și va face o propunere în acest sens în cadrul bugetului care va fi supus votului CGMB. Studiul constă în stabilirea cauzelor care generează migrația zilnică a stolului de ciori în Cișmigiu, în intervalul iunie-noiembrie, prin intermediul unui studiu de mediu realizat de către biologi experți în ornitologie precum și stabilirea unor măsuri de către specialiști în mediu, care să reducă impactul migrației stolului de ciori sau să o elimine total, într-un mod minim invaziv față de natură.

Care este scopul acestui studiu de fezabilitate? Ideea acestui proiect a pornit de la frustrarea acumulată a vizitatorilor parcului și a locatarilor zonelor adiacente față de prezența ciorilor în Cișmigiu. Deși în ultimii ani au fost făcute eforturi pentru spălarea mobilierului și a aleilor din Grădina Cișmigiu în sezonul cald, acestea sunt insuficiente și costisitoare. Vegetația, monumentele și mobilierul istoric au foarte mult de suferit din pricina ciorilor.

Pentru a găsi cele mai bune soluții pentru problema mizeriei cauzate de stolul de ciori care înnoptează (zilnic, între lunile iunie-noiembrie) în Grădina Cișmigiu e necesară înțelegerea, în primul rând, cauza migrației și comportamentul păsărilor.

Un studiu de mediu (ornitologic) corect realizat ar putea furniza și cele mai bune soluții pentru îndepărtarea ciorilor din Grădina Cișmigiu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te