SUA au transmis „garanțiile”. Rusia: Marea Neagră devine regiune de rivalitate militară

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.01.2022 - 22:36
SUA au transmis „garanțiile”/foto: reuters

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat miercuri că Statele Unite au transmis răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, ca parte a negocierilor pentru evitarea unei escaladări militare ruse împotriva Ucrainei.

SHARE

Acesta a subliniat că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Washingtonului privind NATO, dar că răspunsul părţii americane stabileşte o cale diplomatică serioasă, dacă Rusia doreşte acest lucru, şi include o evaluare pragmatică şi principială a îngrijorărilor exprimate de către Rusia.

El a adăugat că Statele Unite sunt deschise dialogului şi că depinde de Rusia cum va răspunde.

Potrivit lui Antony Blinken, care s-a declarat pregătit să discute cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, „în zilele următoare'', răspunsul SUA transmis Moscovei reafirmă că Ucraina îşi poate alege singură alianţele.

Probabil că răspunsul scris al părții americane a fost înmânat de către ambasadorul american John Sulivan, în singura vizită pe care acesta a făcut-o de dimineață la sediul Ministerului rus de Externe.

Potrivit unei declarații scrise a Ministerului rus de Externe, ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a sosit la clădirea ministerului pentru a transmite personal răspunsul SUA și s-a întâlnit cu viceministrul rus de Externe, Aleksander Grușko.

Însă acesta a declarat că au fost „declarații verbale” din partea SUA.

„Rusia a primit câteva răspunsuri verbale privind garanțiile de securitate și ar dori să știe de ce Occidentul consideră unele dintre inițiativele Moscovei inacceptabile”, a declarat Grușko după întâlnirea cu Sullivan.

Citește și

Discuțiile Ucraina-Rusia-Germania intră în a cincea oră la Paris

Ambasadorul SUA a fost miercuri la Ministerul rus de Externe, privind garanțiile de securitate

 

Grușko a ținut să sublinieze că „zonele calme în prezent din punct de vedere al securității militare, în primul rând Marea Baltică și regiunea Mării Negre, din cauza  extinderii NATO se transformă într-o zonă de rivalitate militară de care niciuna dintre părți nu are nevoie”.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia va schița pașii de urmat după evaluarea răspunsului SUA privind garanțiile de securitate.

„Dacă răspunsul nu este constructiv, Moscova va lua măsuri reciproce”, a spus el.

Cât despre NATO, Lavrov a fost categoric:

„Eu nu iau în considerare de mult timp declarațiile secretarul general Jens Stoltenberg. În opinia mea, el a pierdut deja contactul cu realitatea", a spus Lavrov.

Conferința de presă  lui Antony Blinken a venit mai târziu, timp în care, probabil, Moscova  a dat posibilitatea Administrației Biden să revină asupra unor chestiuni. Ceea ce nu s-a întâmplat.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te