Primăria Brașov încearcă să impună reguli pentru trotinetele electrice

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.07.2021 - 17:57
Primăria Brașov încearcă să impună reguli pentru trotinetele electrice. / Foto: brasovstiri.ro

Primăria Braşov a lansat în dezbatere publică regulamentul privind circulaţia trotinetelor electrice, act normativ care prevede și reglementări privind modul de închiriere şi folosire a acestui tip de vehicule prin platformele online.

SHARE

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a explicat, pentru Agerpres, că adoptarea acestui regulament este necesară în condiţiile în care, în ultimul an, după ce această activitate de închiriere a trotinetelor electrice a luat amploare în Braşov, municipalitatea s-a confruntat cu o serie de probleme, de multe ori aceste trotinete fiind "parcate" astfel încât blocau treceri de pietoni ori circulaţia pe trotuare.

Pe de altă parte, viitorul Regulament, care vizează toţi utilizatorii acestor vehicule, atât închiriate, cât şi proprietate personală, preia reglementările O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește și: Ce facem cu trotinetele electrice? În Oslo sunt interzise noaptea, în București te calcă pe trotuar
 

Trotinetele electrice pot circula doar pe pistele de biciclete sau pe sectoarele de drum unde viteza maximă este 50 km/h. În parcuri, maximum 25 km/h

Conform Primăriei Braşov, Regulamentul prevede că utilizatorii pot circula cu trotinetele electrice doar pe pistele de biciclete, iar în lipsa acestora, doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h.

În parcuri, circulaţia trotinetelor electrice se va realiza, în absenţa pistelor de biciclete, pe partea dreaptă a trotuarului/traseului destinat pietonilor şi fără a depăşi viteza de 25 km/h.

Citește și: Drona militară Watchkeeper X, construită în România cu tehnologie U-TacS din Marea Britanie

Pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani, conform proiectului de regulament.

Printre obligaţiile utilizatorilor de trotinete electrice se numără aceea de a purta casca de protecţie - valabilă pentru cei cu vârsta sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Restricții pentru trotinetele electrice

De asemenea, se interzice utilizatorilor de trotinete electrice, printre altele: să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia "Accesul interzis bicicletelor"; să circule pe trotuare care au o lăţime mai mică de 1,5 metri şi pe care nu sunt amenajate piste speciale destinate bicicletelor şi trotinetelor electrice; să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor; să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora; să se ţină de un alt vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins sau tras de o altă persoană aflată într-un vehicul; să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care prin volumul ori greutatea lor ar putea stânjeni sau periclita conducerea trotinetei electrice ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic; să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare; transportul pasagerilor pe trotinete electrice. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te