Președintele PMP, Eugen Tomac, cere instituirea stării de urgență

DE Adelina Sahlean | 10.03.2020 - 13:43
Foto: Facebook

Președintele PMP, Eugen Tomac, a solicitat marți instituirea stării de urgență în România și instalarea în această săptămână a unui guvern stabil în contextul creșterii numărului de infectări cu coronavirus.

SHARE

„Cred că, începând de astăzi, toată clasa politică trebuie să aibă un singur obiectiv: să-i apărăm pe cetățeni de acest virus nimicitor care a paralizat state întregi și a curmat viața a mii de oameni. Pentru că apar zi de zi noi cazuri de persoane testate pozitiv cu COVID-19, consider că măsurile luate până în prezent sunt utile, dar nu suficiente.

De aceea, recomand să luam măsuri ferme care vor ajuta la evitarea unui dezastru, așa cum este el definit în lege. Nu trebuie să așteptăm să moara români pentru a lua măsuri și mai drastice, nu trebuie să apăra sute de români testați pozitiv pentru a închide orașe sau pentru a băga în carantină județe întregi.

Trebuie să declarăm stare de urgență și să dam țării un Guvern stabil în această săptămână pentru a gestiona cât mai eficient aceasta situație nefericită în care ne aflăm”, a postat Tomac pe Facebook.

La rândul lor, cei de la ALDE au anunțat că la consultările de azi de la Palatul Victoria privind data alegerilor locale vor participa purtătorul de cuvânt, deputatul Varujan Vosganian, şi vicepreşedintele partidului, deputatul Steluţa Cătăniciu, şi atrage atenţia că prioritatea PNL nu trebuie să fie alegerile locale, ci învestirea unui guvern cu puteri depline.

„ALDE va participa astăzi la consultările cu privire la calendarul alegerilor locale printr-o delegaţie compusă din purtătorul de cuvânt, deputatul Varujan Vosganian, şi vicepreşedintele ALDE, deputatul Steluţa Cătăniciu. Reprezentanţii ALDE vor transmite premierului interimar Ludovic Orban că, din punctul ALDE de vedere, nu stabilirea unui calendar pentru alegerile locale reprezintă în acest moment o prioritate, ci, din contra, prioritatea absolută trebuie să fie învestirea unui guvern care să aibă puteri depline pentru a putea gestiona criza generată de răspândirea coronavirus”, se arată într-un comunicat al ALDE transmis marţi AGERPRES.

Potrivit ALDE, măsurile obligatorii care se impun a fi luate de Guvern nu pot să se oprească doar la acţiuni de limitare a răspândirii virusului.

Reprezentanţii partidului spun că este nevoie de un guvern cu puteri depline care să aibă în vedere soluţii pentru reducerea efectelor economice ale acestei situaţii generate de extinderea cazurilor de coronavirus.

Pro România a propus luni tuturor partidelor politice, Guvernului, preşedintelui ţării și instituţiilor publice un set de zece măsuri care trebuie implementate imediat, în contextul situaţiei create de noul coronavirus, printre care se numără un vot favorabil dat Guvernului Cîţu, interzicerea exportului de medicamente şi amânarea alegerilor locale.

„Joi, când se stabileşte votul, este esenţial să avem un Guvern cu puteri depline, dacă va fi un guvern condus de domnul Cîţu, care a fost deja nominalizat, sigur se pot face propuneri mult mai bune, dar important este să avem acest Guvern imediat. Trebuie să lăsăm deoparte orice calcul electoral şi joi să votăm toţi un guvern cu puteri depline care să aibă ca mandat măsurile pentru limitarea efectelor acestei crize. Nimic altceva nu este mai important în acest moment şi nimic altceva nu contează decât să avem un guvern care să lupte zi de zi cu epidemia şi efectele sale”, a declarat, luni, liderul formaţiunii, Victor Ponta.

El a mai spus că trebuie demarat imediat proiectul de lege pentru amânarea alegerilor locale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te