Prefectul de Suceava: Cum au ajuns 45 de oameni aflați în carantină să plece în străinătate

DE Octavia Constantinescu | 21.07.2020 - 22:01

45 de români dintre cei plecați la cules de sparanghel erau dintr-o localitate din Suceava, pusă sub carantină în timpul stării de urgență, și au ajuns la aeroport mergând pe drumuri agricole secundare, a spus prefectul de Suceava, la audierea în Comisia „Sparanghel”.

SHARE

„În ceea ce priveşte numărul de cetăţeni din judeţul Suceava aflaţi în zona carantinată care au părăsit judeţul şi s-au deplasat către Aeroportul Internaţional Cluj în perioada indicată, ei s-au deplasat pe drumuri agricole secundare, iar efectiv îmbarcarea şi deplasarea lor către Cluj au avut loc în afara zonei de carantină, deci în zona de protecţie a judeţului Suceava, nefiind dispuse restricţii legale în acel moment cu privire la deplasarea lor în interiorul ţării", a declarat prefectul județului Suceava, Alexandru Gheorghe Moldovan, în timpul audierii la Comisia parlamentară de anchetă privind românii care au plecat în străinătate la cules de sparanghel, inițiată de PSD, ALDE și Pro România. 

El a adăugat că organele de cercetare penală au deschis un dosar penal in rem (pentru faptă) în această cauză, pentru că „această deplasare din zona carantinată a fost facilitată prin emiterea unor adeverinţe eliberate de către autorităţile publice locale, respectiv Primăria comunei Pătrăuţi".

„Un număr de 456 de persoane din judeţul Suceava - este numărul total de persoane care ar fi ajuns pe aeroportul din Cluj în cele trei zile, 8, 9 şi 10 aprilie, când au fost zborurile efectuate. În cele trei zile, vorbim de mai multe zboruri efectuate de pe Aeroportul Internaţional Cluj către Germania şi Olanda. Din datele preliminare care mi-au fost comunicate de la nivelul IPJ Suceava, înţeleg că avem 456 de cetăţeni din judeţul Suceava, iar din interiorul zonei de carantină - aproximativ 45 de persoane, majoritatea provenind din localitatea Pătrăuţi", a mai spus prefectul de Suceava. 

El a mai susținut că nu a fost sunat de la Guvern să permită ca mijloace de transport cu muncitori din zona carantinată a Sucevei să se deplaseze spre Aeroportul Cluj, în scopul îmbarcării în avioane spre Germania şi Olanda la cules de sparanghel.

„Nu am fost contactat nici telefonic, nici printr-o altă modalitate referitor la o posibilitate la a oferi explicaţii, interpretări, derogări vizavi de posibilitatea deplasării unor cetăţeni din judeţul Suceava, inclusiv din zona supusă carantinării, la Aeroportul Internaţional Cluj", a mai precizat, printre altele, Moldovan.

Citește și: Eșec: petiția PSD anti-sparanghel, semnată de doar 660 de oameni, deși popularizată de Sputnik

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.