„Problema cu donatorii nu are legătură numai cu această criză. În general, donatorii de produse din sânge – plasmă sau sânge integral – totdeauna au fost mai puțini decât era nevoie. Procentul este atât de mic în cazul ăsta, încât e clar că nu avem o rezolvare. (…)
Acest principiu de a folosi plasma convalescentă cu anticorpi este foarte veche, este un principiu care vine de la gripa spaniolă. Sunt date care spun că în timpul gripei spaniole plasma convalescentă a avut un real beneficiu. A redus destul de mult mortalitatea”, a declarat la TVR medicul Adrian Marinescu, din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Dr. Adrian Marinescu este de părere că retincența celor vindecați de a dona ține de mai multe aspect în același timp.
„Ar trebui să fie un program național gândit, care să dea informații suficiente, centrele de transfuzii să fie conectate cu spitalele inportante unde se face tratamentul cu plasmă. (…)
Procedura în sine este simplă, nu e niciun disconfort major pentru pacient, dar ar trebui să se întâmple lucrurile simplu, fără să fie nevoie să se testeze la cerere sau din proprie inițiativă. Lucrurile acestea trebuie să se întâmple prin program. Sunt aceste variante când pacientul nu a fost nici internat, nu are testul negativ din considerentele respective și pentru el trebuie să existe o variantă ușor de accesat. În felul acesta, probabil ar crește numărul celor care donează”, a precizat medicul.