Povestea familiei care de 20 de ani împodobește baldachinul Sfintei Parascheva. Li s-a arătat în vis

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.10.2023 - 19:45
Povestea familiei care de 20 de ani împodobește baldachinul Sfintei Parascheva. Li s-a arătat în vis - Foto: Arhiva / imagine cu caracter ilustrativ
Povestea familiei care de 20 de ani împodobește baldachinul Sfintei Parascheva. Li s-a arătat în vis - Foto: Arhiva / imagine cu caracter ilustrativ

Pregătirile pentru cel mai mare pelerinaj din țară sunt în toi. Astăzi dimineață a fost împodobit baldachinul pe care va fi așezată racla Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. În fiecare an, baldachinul este împodobit de o familie din Capitală care are o poveste deosebită.

SHARE

Familia Buștei a venit pentru al 20-lea an consecutiv de la București, cu un camion încărcat cu flori, special pregătite pentru ocrotitoarea Moldovei. Iată care este povestea lor!

Sfânta Parascheva li s-a arătat în vis

Pregătirile pentru cel mai mare pelerinaj din țară sunt în toi. Astăzi dimineață a fost împodobit baldachinul pe care va fi așezată racla Sfintei Cuvioase Parascheva.

Familia Buștei a venit pentru al 20-lea an consecutiv de la București, cu un camion încărcat cu flori, special pregătite pentru ocrotitoarea Moldovei. De asemenea, măicuțele de la o mănăstire din oraș au lucrat la veșmântul nou pe care îl va purta Sfânta Parascheva în acest an. 

Maine dimineață racla Sfintei va fi scosă din Catedrala Mitropolitană și va fi așezată spre închinare în baldachin, acolo unde rămâne până pe 15 sau chiar 16 octombrie.

Povestea împodobirii baldachinului este una deosebită și a început în urmă cu 20 de ani, după ce Sfânta Parascheva li s-a arătat în vis unei familii din Capitală. De atunci, ei nu au lipsit în niciun an de la Sfântă, chiar dacă au avut și piedici, cum a fost în perioada pandemiei.

„De 20 de ani înseamnă pentru noi că este bine. Înseamnă că ceea ce ne-am propus pentru primul an și s-a continuat aduce bucurie, aduce un lucru care este greu de explicat în cuvinte. Este bucuria noastră continuă. De fiecare dată când venim, venim cu mult drag și cu multă voință pentru a face lucruri frumoase. 

Citește și: Minunile Sfintei Parascheva de la Iași

Munca și aranjarea lor efectivă o fac în principiu cam 20 de oameni. În anul cu pandemia am venit cu florile la Iași, le-am adus, nu am putut să le desfășurăm, să împodobim practic baldachinul. 

Le-am dus înapoi la București, le-am ținut în frigider o săptămână, după care ni s-a permis să venim să le aranjăm. Le-am adus la Iași, ceea ce însemna că avea două săptămâni, au stat o săptămână pe baldachin, asta inseamna ca au rezista fără să se păteze apoape o luna de zile.” ne-a spus Ion Buștei, capul familiei Buștei care împodobește baldachinul Sfintei de 20 de ani.

Primii pelerini au ajuns deja la Iași

Se fac pregătiri intense de două săptămâni. Măicuțele de la o mănăstire din oraș au lucrat la veșmântul nou pe care îl va purta Sfânta Parascheva în acest an. De asemenea, este făcut cu bani de la un binefăcător care rămâne mereu anonim.

„Si anul acesta, cum s-a întâmplat și în anii anteriori, fără ca să ne fi vorbit, au găsit culori care se potrivesc cu ceea ce se pune pe trupul Sfintei, acel veșmânt. Au ales ca anul acesta, în primul rând culoarea albă pentru că au zis că într-adevăr Sfânta Cuvioasa Parascheva este o mireasă a lui Hristos, să fie îmbrăcată ca o mireasă anul acesta aniversar, 20 de ani de când ei împodobesc. Și au ales flori albastre care să puncteze acest alb neștiind că noi am ales un veșmânt de culoarea albastră care va sta pe Sfintele Moaște.” a spus Constantin Sturza, Purtător de Cuvânt Arhiepiscopia Iașilor

Mâine, la ora 6 va începe slujba în care moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană și apoi așezate pe baldachinul cu flori. Încă din această după amiază primii pelerini s-au așezat la coadă. Două doamne venite din Vrancea au făcut o tradiție din asta, pentru a fi primele care se închină la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Noi venim în fiecare an, și venim de la 11 să fim primele și stăm până mâine când o scoate pe Sfânta Cuvioasa. Și anul trecut am fost.

R: De unde veniți?

P: Din județul Vrancea, Adjud.

R: Ați venit cu trenul?

P: Da.”

Anul acesta, pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi unul mai lung. Potrivit reprezentanților Mitropoliei, racla va fi ținută în baldachin spre închinare până pe 15 sau chiar 16 octombrie.

Citește și: A început pelerinajul la racla Sfintei Parascheva: Peste 300.000 de oameni sunt așteptați la Iași

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te