Minunile Sfintei Parascheva de la Iași

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 11.10.2022 - 15:21
Moaștele Sfintei Parascheva se află în Catedrala Mitropolitană din Iași Foto: INQUAM Photos/Liviu Chirica
Sfanta Parascheva Foto: Bogdan Zamfirescu

În fiecare an, la 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. Moaștele ei au fost așezate în Biserica Trei Ierarhi în data de 13 iunie 1641. Mai multe minuni atribuite Sfintei Parascheva au fost relatate de-a lungul timpului.

SHARE

Moaștele Sfintei Parascheva au fost așezate în Biserica Trei Ierarhi din Iași la 13 iunie 1641. Acestea au ajuns acolo după ce domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol. Astfel, patriarhul Partenie I, împreună cu membrii sinodului, s-a hotărât să-i ofere domnitorului moldovean, drept re­cu­noștință, moaș­­tele Cuvioasei Parascheva „pen­­tru sfințirea și binecu­vântarea acelui loc al Bog­­daniei (n.r. – Țara Moldovei)”.

O parte din moaștele Sfintei se află și la Biserica Sf. Parascheva din București, aflată pe Bulevardul Nicolae Titulescu. 

Datorită minunilor săvârșite de Sfânta Parascheva, an de an, sute de mii de pelerini din întreaga țară vin la Iași să se închine la racla cu moaștele sale.

Un incendiu a topit racla de argint, dar moaștele nu au fost atinse 

Încă din secolul al XVII-lea, s-a știut că moaștele Sfintei sunt făcătoare de minuni, însă vestea s-a răspândit în întreaga țară după ce, în noaptea de 26 decembrie 1888, de la o lumânare nesupravegheată a luat foc întreg paraclisul în care se aflau moaștele. Flăcările au topit racla de argint, însă nu s-au atins deloc de trupul Sfintei. În 1889, moaștele au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, unde sunt depuse și astăzi. Sfânta a continuat însă să înfăptuiască minuni.

O tânără s-a vindecat de leucemie

În anul 1950, o tânără studentă a fost diagnosticată cu leucemie. Boala tinerei a îngenuncheat întreaga familie, astfel că au căutat sprijin la moaștele Sfintei Parascheva. După două luni de rugăciuni rostite la raclă, tânăra s-a vindecat în mod miraculos și a putut să-și continue studiile, totul spre bucuria părinților săi.

Minunile nu se opresc aici. În jurul anului 1955, o familie din Iași avea o grămadă de necazuri. Într-o seară, sătulă de atâtea probleme, mama a plecat de acasă. Familia a căutat-o o zi întreagă, însă fără succes. Disperat, tatăl a mers să se roage la moaștele Sfintei Parascheva, sperând ca soția sa să revină acasă. Întors acasă, bărbatul a continuat să se roage până când, în miez de noapte, speriată de moarte, femeia a bătut la ușă.

Fiind întrebată de soțul său unde a fost, i-a mărturisit:

„Diavolul mi-a dat în gând să mă sinucid. De aceea, m-am așezat pe linia trenului, aproape de Gara Nicolina. Dar, la orele opt seara, pe când venea un tren cu viteză, fiica noastră, îmbrăcată în alb, a venit la mine, m-a apucat repede și m-a aruncat afară de pe linie. Așa am scăpat de moarte și de osânda iadului”.

În anul 1968, Catedrala Mitropolitană din Iași a fost vizitată de o femeie din Sofia, Bulgaria. Aceasta avea un fiu la facultate, în anul II, iar, dintr-o dată, băiatul și-a pierdut mințile. Starea sa ajunsese atât de gravă, încât trebuia ținut în cușcă. Deși femeia era foarte credincioasă, soțul său avea obiceiul de a-l blestema și înjura pe fiul lor.

Într-o noapte, mama credincioasă a visat o femeie îmbrăcată în negru, care i-a spus:

„Dacă vrei să fie sănătos copilul tău, să vii la mine.”

Neștiind cine i-a apărut în vis, femeia nu a făcut nimic. Peste două luni, visul s-a repetat, iar femeia a întrebat-o pe cea din vis cine este, astfel aflând că este vorba de Sfânta Parascheva din Iași.

Ajungând la moaștele Sfintei, femeia s-a rugat cu lacrimi, îndelung, și a lăsat și un pomelnic. Peste un an, s-a întors, mulțumind pentru însănătoșirea deplină a băiatului ei.

La un moment dat, o soție, necăjită pentru că soțul ei avea chipul plin de niște bube urâte și dureroase, a venit să se roage Cuvioasei Parascheva. Mulți doctori încercaseră să-i găsească leac, dar tratamentele prescrise nu făceau decât să înmulțească bubele și durerile bărbatului. Rugându-se cu lacrimi Cuvioasei, femeia a lăsat preotului un pomelnic și a atins de moaștele Sfintei o batistă curată, pentru soțul ei. Când a ajuns acasă, a așezat-o pe chipul plin de bube al soțului. Durerile s-au potolit și, în mai puțin de o săptămâna, bubele s-au uscat și au dispărut.

În fiecare an, credincioși din întreaga țară vin să se roage la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Unii nădăjduiesc ca Sfânta să le aducă liniște sufletească sau însănătoșire trupească, în timp ce alți vin să-i aducă mulțumire, relatează BZI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te