Polițiștii din Iași nu pot să conducă BMW-urile din dotare. Care este motivul și ce trebuie să facă?

DE Alin Crișan | 23.03.2024 - 13:37
Polițiștii din Iași nu pot să conducă BMW-urile din dotare. Care este motivul și ce trebuie să facă? - Foto: Ziarul de Iași/ Imagine cu caracter ilustrativ

Poliția din Iași are în dotare BMW-uri, dar nu are cine să le conducă. Poliţiştii trebuie să aibă cursuri speciale de condus defensiv.

SHARE

Poliția Rutieră din Iași are “inflație” de BMW-uri însă polițiștii nu pot să le conducă. Pentru că nu are cine să conducă aceste mașini puternice, BMW-urile nou nouțe zac în curtea Serviciului Rutier Iași deoarece numărul polițiștilor care au avizul pentru a conduce aceste autospeciale este redus.

Cei care au încercat să obțină certificatul au picat au picat sau cert timp suplimentar de învăţare.

Polițiștii din Iași nu pot să conducă BMW-urile din dotare. Care este motivul și ce trebuie să facă?

Parcarea din spatele Serviciului Rutier Iași de pe strada Otilia Cazimir este de obicei plină cu mașini ale polițiștilor aflați la seviciu și epave de autoturisme rezultate din accidente cu victime. Însă în ultima jumătate de an, curtea este “populată” cu BMW-uri noi nouțe care nu are cine să le conducă.

Adică,  cei 15 polițiști de la Serviciul Rutier Iași pot alege în fiecare zi a săptămânii câte un BMW pentru a-și face treaba. Jurnaliștii “Ziarul de Iași” au cerut informații de la Poliția ieșeană cu privire la numărul autospecialelor BMW existente la Iași.

“Facem precizarea că în dotarea Inspectoratului Județean de Poliție Iași se află un număr de opt autospeciale BMW dintre care șase sunt la Serviciul Rutier Iași, o autospecială la Biroul Rutier Pașcani și o autospecială la Poliția orașului Târgu Frumos”, ne-au precizat reprezentanții Poliției Iași.

De ce nu pot fi conduse aceste mașini puternice de către toți polițiștii de la Serviciul Rutier Iași? Deoarece, pentru a conduce aceste autospeciale trebuie ca polițiștii să se înscrie la un curs de conducere defensivă la Târgu Mureș iar apoi trebuie să susțină un examen.

Acest examen a fost picat de cei mai mulți dintre polițiști. Iar cei care au permisiunea de a conduce acest bolid sunt foarte puțini. Însă de ce nu pot fi redistribuite aceste mașini la alte structuri de poliție unde ar putea fi folositoare?

“Este un ordin al șefilor poliției prin care aceste mașini de viteză trebuie folosite doar la Birourile Drumuri Naționale și Europene. De exemplu, este o autospecială la Biroul Pașcani însă aceasta are în componență Drumurile Europene și Naționale”, ne-a spus un polițist de la rutieră.

Poliția Națională a cumpărat 300 de mașini BMW în 2022, de la compania Automobile Bavaria, după ce o încercare precedentă de achiziție eșuase.

Programul, cu o valoare totală de puțin peste 25 de milioane de euro -aproape 127 de milioane de lei, presupunea cumpărarea directă de până la 600 de autoturisme performante și a altor obiecte necesare îmbunătățirii siguranței rutiere - tablete pentru polițiști, radare, soft pentru gestionarea datelor din traficul rutier, teste pentru depistarea drogurilor în corpul șoferilor, imprimante mobile, radare tip pistol.

Autoturismele marca BMW, seria 3, 4x4, au fost achiziționate la un preț per unitate de 32.000 de euro, fără TVA. În cei 32.000 de euro, intră și dotări specifice muncii de poliție, de aproximativ 4.000 de euro, respectiv rampă, colantare, baterie suplimentară, precum și un set de anvelope de iarnă.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te