Multe voci de pe scena politică, inclusiv Călin Georgescu, susțin că trebuie să ieșim din NATO. Cu toate astea contraamiralul (r) Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din Comandamentul NATO din Italia, spune că Turcia nu va sprijini o astfel de acțiune pentru că ar rămâne singură pe flancul sudic. Iar pentru Turcia situația existentă în regiunea Mării Negre este foarte convenabilă.
Poate fi scoasă România din NATO cum vrea Călin Georgescu? SUA și Turcia ne pot salva
Pe de altă parte, analistul militar Aurel Cazacu susține că SUA, cea care este “pâinea și cuțitul” în cazul unei eventuale plecări a României din NATO, nu va permite un astfel de demers. “Au investit prea mult la noi ca acum să ne lase la voia întâmplării”.
Rusia nu stă cu mâinile în sân
Cu toate astea, contraamiralul (r) Constantin Ciorobea susține că Rusia nu va sta deoparte când vorbim de România. Vorbim de “influențarea vieții politice, susținerea unor partide care promovează o parte din agenda Rusiei sau chiar sunt simpatizante deschise ale Rusiei, influențarea alegerilor, finanțarea ONG-urilor care promovează interesele Rusiei, implicarea în economie pentru tergiversarea proiectelor economice care pot concura cu interesele Rusiei (exploatările de gaze din Marea Neagră) și o mulțime de alte abordări la care nici nu ne putem gândi.
Citește și: RUSIA jubilează: Călin Georgescu vrea relații bune cu Rusia și e rezervat față de NATO
Dar dacă ocuparea Ucrainei va fi acceptată la nivel internațional, vorbesc de recunoașterea regiunilor ocupate în urma atacării Ucrainei, ca făcând parte din Federația Rusă atunci vom vorbi de un precedent la nivel internațional, schimbarea granițelor prin folosirea forței, iar situația se va complica mult pentru țările din vecinătatea Rusiei.
Dar nici acum nu vom asista la un atac direct al Federației Ruse. Cred că putem vorbi de cel puțin două scenarii”, spune contraamiralul.
Metoda Ucraina
Constantin Ciorobea se referă la o tactică asemănătoare celei din Ucraina, folosită începând cu 2014, adică problema drepturilor minorității ruse din diferite țări din vecinătate. Model aplicabil Țărilor Baltice, Republicii Moldova și altor state foste membre URSS.
Citește și: Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
“O altă direcție de acțiune poate fi reprezentată de precedentul creat de modificarea granițelor prin folosirea forței, este bine cunoscută poziția Rusiei de promovare a modelului Yalta de împărțire a statelor, pentru a calma tensiunile acumulate între țări, și aici includ și România. Rusia va folosi la maximum contextul favorabil obținut și va promova la nivel european necesitatea calmării tensiunilor și anularea nedreptăților acumulate după Tratatele de Pace de la Paris/ 1947.
Nu pot fi excluse conflictele
Rusia va sprijini partidele care au pe agendă modificarea granițelor existente, <<fiecare țară să devină mare din nou>>, în acest fel tensiunile dintre țările europene care încurajează o astfel de abordare vor crește și nu pot fi excluse conflictele armate. În acest moment, Rusia poate interveni ca un <<arbitru dezinteresat>> în soluționarea conflictelor, așa cum a mai făcut.
Prin cele două abordări prezentate consider că Rusia își atinge obiectivele. Dar practic, nu atacă nici o țară în mod direct”, a precizat contraamiralul.