Pleacă cei 7000 soldați SUA din România în era Trump? Se închide Scutul de miliarde din Deveselu?

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 20.01.2025 - 12:48
Pleacă cei 7000 soldați SUA din România în era Trump? Se închide Scutul de miliarde din Deveselu? - Colaj
Pleacă cei 7000 soldați SUA din România în era Trump? Se închide Scutul de miliarde din Deveselu? - Colaj

Pleacă cei 7000 soldați SUA din România în era Trump? Se închide Scutul de miliarde din Deveselu? Donald Trump amenință că nu va garanta protecția SUA în cadrul NATO dacă țările membre nu alocă 5% din PIB la bugetul comun de apărare.

SHARE

Pleacă cei 7000 soldați SUA din România în era Trump? Se închide Scutul de miliarde din Deveselu? Donald Trump amenință că nu va garanta protecția SUA în cadrul NATO dacă țările membre nu alocă 5% din PIB la bugetul comun de apărare.

România a alocat 2% din PIB pentru apărare așa cum a cerut președintele Trump în mandatul trecut și este puțin probabil ca noua conducere a SUA să-și micșoreze implicarea militară la noi.

În primul rând vorbim de Scutul de la Deveselu care este deservit de aproximativ 250 de militari americani. Este sub umbrela NATO și nu a US Army și cel puțin teoretic nu poate fi atins de o reașezare a trupelor SUA care ar putea fi decisă de Donald Trump.

Sistemul de la Deveselu este dotat cu rachete SM-3 Block IIA, capabile să intercepteze rachete intercontinentale în spaţiul extraatmosferic, fapt care îi deranjează responsabilii militari de la Moscova, care caută acum unele contramăsuri pentru neutralizarea acestora.

Conform informaţiilor publicate de Bloomberg, testele care au confirmat capacitatea noului vector în patru trepte de a intercepta rachetele balistice intercontinentale. În timpul operaţiunilor în cauză, efectuate la bordul distrugătorului USS John Finn, sistemul a doborât o rachetă implicată în simularea unui atac nord-coreean asupra insulelor Hawaii.

O rachetă poate costa 25 de milioane de dolari

Dezvoltate din 2006, sistemele SM-3 Block IIA au înlocuit rachetele SM-3 Block IA şi SM-3 Block IB. Este vorba de un vector cinetic (distruge ţinta prin simpla lovire şi nu are încărcătură explozivă sau nucleară) capabil să dezvolte o viteză maximă de 4,5-5 kilometri pe secundă, adică de 16-18 ori mai mare decât viteza sunetului, faţă de 3 kilometri pe secundă (de zece ori viteza sunetului) în cazul generaţiei mai vechi SM-3 Block I. În funcţie de varianta constructivă, preţul unei singure rachete care echipează sistemele Aegis este cuprins între 9 şi aproape 25 de milioane de dolari. În acest context trebuie spus că la Deveselu sunt gata de tragere în orice moment 3 baterii cu 24 de rachete.

40 de miliarde de dolari

US Air Force a investit în baza Câmpia Turzii aproximativ 40 de milioane de dolari și din acest motiv este puțin probabil ca investiția să fie abandonată. Între altele, militarii americani au ridicat un nou hangar care a fost folosit pentru găzduirea unei unităţi de drone înarmate MQ-9 Reaper, identice cu cea folosită pentru asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, lângă Bagdad. O unitate costă în jur de 32 de milioane de dolari.

Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Apoi, a fost amenajată o platformă betonată care poate găzdui celebrele avioane militare americane de transport Lockheed C-5 Galaxy sau Boeing C-17 Globemaster III.

Totodată au fost  sunt amenajate camere de şedinţe şi planificare a misiunilor, dar şi o clădire pentru personalul medical care va  deservi unitatea americană.

Citește și: Donald Trump a promis acţiuni radicale în al doilea său mandat, pe care îl începe de astăzi

În plus, a fost modernizată și rețeaua de drumuri din cadrul bazei pentru că, în unele zone, din lipsa căilor de acces, maşinile trebuie să foloseacă pista de rulare pentru avioane, lucru nedorit conform standardelor NATO.

Citește și: Biden a burdușit Ucraina cu rachete aer-sol pentru avioanele F-16 ca să atace obiective ale Rusiei

Investiția de la Câmpia Turzii face parte dintr-un program mai amplu de modernizare, care presupune alte nouă proiecte. În total, suma investita va fi de peste 100 de milioane de dolari.

Investiția de 2,5 miliarde de euro de la Kogălniceanu

În fine, dar nu în ultimul rând, SUA mai au în România militari și la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (MK). Numărul acestora nu este specificat oficial, dar unele surse susțin că sunt cel puțin 3.000 și pot ajunge și la peste 5.000. Nici această bază nu va fi, cel mai probabil, abandonată de SUA pentru că este o punte de legătură pentru militarii americani cu Orientul Mijlociu.

Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Militarii americani de la MK au la dispoziție aici tancuri M1 Abrams, blindate Bradley, vehicule tactice, dar și elicoptere Black Hawk, UH-60, diferite versiuni. Apoi vorbim despre elicopterul de transport multi-misiune CH-47 şi elicopterul de atac Apache. Toate aceste aparate sunt tot timpul gata de luptă.

Și aici vorbim de o investiție imensă, 2,5 miliarde de euro. La final, orașul militar Mihail Kogălniceanu va avea toate facilitățile pentru ca 10.000 de soldați NATO să poată locui aici împreună cu familiile: grădinițe, școli, un spital, precum și magazine, hoteluri sau parcuri de distracție.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te