A fost inaugurată pista 2 a Aeroportului „Henri Coandă”, după ce a fost închisă pentru modernizare

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 19.02.2021 - 13:55
A fost inaugurată pista 2 a Aeroportului „Henri Coandă”/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Aeroportul Internaţioanl Henri Coandă Bucureşti a anunţat vineri că a recepţionat terminarea lucrărilor de modernizare la pista nr. 2, lucrări de consultanţă şi de execuţie în valoare cumulată de aproximativ 127 milioane de lei.

SHARE

„Vineri, 19 februarie 2021, la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti a fost redeschisă traficului aerian pista nr. 2, ca urmare a finalizării şi recepţionării lucrărilor la obiectivul de investiţii 'Modernizare a pistei 08L-26R şi resistematizarea zonei de siguranţă aferente (inclusiv la căile de rulare N, W, V, O)'. Prin finalizarea acestor lucrări de reparaţii capitale şi modernizare, capacitatea portantă PCN s-a ridicat de la 80 la 93 /R/D/W/T, iar capacitatea de procesare zboruri pentru această pistă a crescut cu 20%", a anunţat aeroportul.

La eveniment au participat viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, precum şi reprezentanţi ai constructorului şi ai altor entităţi din domeniul aeronautic.

„Astăzi vom adopta bugetul în Guvernul României. Întreaga abordare pe care coaliţia, premierul Florin Cîţu şi membrii Guvernului o au pentru construcţia acestui buget este una axată pe investiţii. România a început prea multe proiecte în 30 de ani care au rămas doar o poveste pe hârtie sau un studiu între nişte coperţi de dosare. Faptul că astăzi vedem un proiect important pentru România finalizat, pista 2 a Aeroportului Otopeni este o pistă la standardele 2021 pe plan mondial, pe care poate ateriza orice tip de avion şi acesta este un lucru important pentru România deoarece dorim să ne dezvoltăm. Bugetul prevede investiţii fără precedent în ceea ce priveşte componenta de infrastructură, de 14 miliarde de lei, un buget din care sunt prevăzute fonduri europene de opt miliarde de lei pentru investiţii pe infrastructură rutieră, CFR şi în zona aceasta aeroportuară. Ne propunem ca fiecare proiect început să ajungă la un rezultat, este miza şi acestui program naţional de Redresare şi Rezilienţă, care e gândit total diferit faţă de fondurile europene, pentru că acolo vom primi bani doar dacă atingem rezultate şi finalizăm proiectele”, a declarat vicepremierul Dan Barna.

La rândul său, ministrul Cătălin Drulă a vorbit despre importanţa inaugurării acestei piste pentru perspectiva de dezvoltare a Aeroportului Otopeni, dar şi despre măsurile de reformă necesare la nivel companiei.

"Inaugurăm în sfârşit această pistă la standardul pe care ni l-am dorit atâţia ani. Astea sunt lucrurile bune de care ne bucurăm astăzi, dar haideţi să vorbim şi despre câte sunt de făcut în acest aeroport şi să fim sinceri cu noi: lucrurile nu sunt acolo unde ar trebui să fie. Există un potenţial enorm al acestui aeroport care nu a fost atins. Pentru mine, de la preluarea mandatului, a fost o prioritate să lucrăm în această direcţie: am făcut o schimbare de management. Cred că am văzut cu toţii cum arătau acele zone din aeroport, ştim problemele care sunt cu parcările, cu planurile îngheţate de dezvoltare şi tocmai de aceea am făcut ceva care cred că este poate fără precedent – avem un consiliu de administraţie format în întregime din profesionişti, oameni cu experienţă în domeniul bancar, aviaţie, audit, transport aerian care lucrează împreună cu noul director general şi au ca mandat să dezvolte acest aeroport. Aeroportul Otopeni are un plan strategic de dezvoltare care va fi revizuit şi adus la zi. Avem reparaţii capitale de făcut la Pista 1, avem de făcut modernizarea sistemului de parcări, renovarea Terminalului 1. Pentru această coaliţie de guvernare, investiţiile sunt o prioritate”, a spus ministrul, potrivit News.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.