În cel mai recent raport al său, Tomas Ojea Quintana, raportorul special al ONU pentru drepturile omului din Coreea de Nord, arată că riscul de foamete în această țară a crescut semnificativ din cauza pandemiei de coronavirus și a izolării tot mai profunde.
Ojea Quintana spune că sancțiunile internaționale impuse Coreei de Nord din cauza programului său nuclear ar trebui să fie relaxate pentru ca ajutoare umanitare să poată fi date țării. El a criticat, de asemenea, abuzurile și atrocitățile comise de regimul Kim împotriva prizonierilor politici, dar și pedepsele extrem de dure pentru încălcarea restricțiilor anti-Covid.
„Acest raportor special nu s-a mulțumit doar să distorsioneze realitatea noastră dar a și arătat cu degetul la traiul poporului nostru, criticând măsurile anti-epidemice luate de statul nostru pentru nevoile noastre specifice”, a spus un oficial nord-coreean.
Citește și: „Patrioții” cad pe capete. Antivacciniștii ajung la spital sau mor după protestul din 2 octombrie
Regimul Kim l-a acuzat pe Ojea Quintana că „face parte dintr-un complot susținut de SUA pentru a interfera cu politica internă a altor țări”.
„Statul nostru își asumă responsabilitatea totală pentru siguranța vieții și traiului poporului nostru și nu am cerut nimănui să se îngrijoreze de condițiile de trai ale poporului nostru”, a mai transmis Phenianul, potrivit Digi24.
Citește și: Liderul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Bartolomeu, internat în spital, în SUA
Anterior, dictatorul nord-coreean a spus că situația alimentară din țară este „tensionată” din cauza dezastrelor naturale și a recunoscut că cetățenii au făcut sacrificii în itmpul pandemiei.
Totuși, până acum, Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de infectare cu coronavirus, dar a impus măsuri dure și pedepse atroce pentru încălcarea lor – cei prinși că încalcă regulile, precum întâlnirea în grupuri mai mari de trei în afara locuinței, vor fi trimiși în „centre de muncă disciplinară”, în fapt lagăre de muncă forțată.