Peste 150.000 de produse contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră de la începutul anului

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.04.2023 - 11:50
Poliţiştii de frontieră au depistat 271 de infracţiuni, cu 140% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2022, când au fost constatate 112 infracţiuni - Foto: Profimedia Images

Poliţia de Frontieră anunţă că a confiscat, în primele trei luni ale acestui an, peste 150.000 de produse contrafăcute.

SHARE

"În primele trei luni ale anului, Poliţia de Frontieră Română a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere ale frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România", informează un comunicat al IGPF, citat de agenția Agerpres.

În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au depistat 271 de infracţiuni, cu 140% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2022, când au fost constatate 112 infracţiuni. În urma acestora, au confiscat, independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali, 63.500 de bucăţi de produse cosmetice şi de parfumerie, 59.000 de articole de vestimentaţie, 17.500 de jucării, 12.800 de perechi de încălţăminte şi 2.000 de articole de marochinărie.

Citește și: Cel puţin cinci răniţi grav în prăbuşirea unei clădiri în Marsilia

În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare titularului de marcă.

"Din cazuistica înregistrată în primele 3 luni, s-a constatat că cetăţenii implicaţi în aceste activităţile ilegale provin preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi Ucraina", arată sursa citată.

Rutele cele mai folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt China-România, pe mare, precum şi Turcia-Bulgaria-România, pe uscat.

Citește și: Director ANPC: Evitaţi cumpărarea cărnii de miel din portbagajele maşinilor

Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, fiind vorba de produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.

"De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat", arată sursa citată.

Produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, textile, încălţăminte sport, ceasuri).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te