Peste 100 de firme de construcții din Iași riscă insolvența. Banii de la stat nu vin în timp util

DE Alin Crișan | Actualizat: 01.11.2023 - 21:43
Peste 100 de firme de construcții din Iași riscă insolvența. Banii de la stat nu vin în timp util - Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ

Situaţia economică actuală, dar şi întârzierea termenelor de încasare a banilor de la stat, în mare parte, a adus societatea în această situaţie, susţine administratorul firmei locale.

SHARE

Vestea că firma ieşeană de construcţii Stef Invest a înaintat pe 12 octombrie 2023 la Tribunalul Iaşi o cerere prin care solicita deschiderea procedurii de reorganizare a firmei, cerere care i-a fost admisă de instanţă câteva zile mai târziu, a fost o undă de şoc pentru mediul de afaceri local, chiar dacă sunt cunoscute problemele cu care se confruntă firmele care activează în acest domeniu.

Peste 100 de firme de construcții din Iași riscă insolvența. Banii de la stat nu vin în timp util

Situaţia economică actuală, dar şi întârzierea termenelor de încasare a banilor de la stat, în mare parte, a adus societatea în această situaţie, susţine administratorul firmei locale.

Stef Invest nu este însă singura societate ieşeană de profil care se luptă cu datorii mari, tranzacţiile imobiliare şi construcţiile reprezentând industriile care ar putea da cele mai multe insolvenţe în perioada următoare, reiese dintr-o analiză făcută de „Ziarul de Iaşi” pe baza datelor care ne-au fost transmise de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).

În 2013, CITR a introdus în piaţă termenul „companie de impact”, referindu-se la companiile cu active mai mari de un milion de euro şi a studiat industriile în care ele activează, nivelul profitului, gradul de îndatorare şi rata de încasare a creanţelor. Din 39.970 de companii de impact la nivel naţional în anul 2022, 1.208 sunt din judeţul Iaşi, iar 504 sunt în risc de restructurare şi aproape de pragul de insolvenţă.

Dintre acestea, puţin peste o sută sunt în situţii care, teoretic, ar prezenta risc crescut de insolvenţă, deşi o analiză în detaliu asupra planurilor interne de gestionarea a situaţiei nu a fost întreprinsă. În timp ce datele din bilanţurile contabile indică în mod clar un asemenea risc teoretic, pentru o parte dintre acestea managerii au, de regulă, soluţii de traversare a perioadelor dificile.

 Acest lucru este reliefat de faptul că, în comparaţie cu 2021, numărul firmelor ieşene aflate în dificultate a crescut remarcabil, dar nu toate cele identificate acum doi ani cu probleme la limită au intrat în insolvenţă.

În anul 2021, CITR a identificat 35.160 de companii de impact la nivelul întregii ţări, din care 1.051 erau în acel an din Iaşi. Pe atunci, 379 se aflau în zona restructurabilă şi în risc de insolvenţă.

Majoritatea dintre aceste companii ieşene aflate în prezent în dificultate activează în industrii precum construcţii şi tranzacţii imobiliare. De remarcat că volumul total al datoriilor firmelor de impact din Iaşi a crescut în ultimii doi ani semnificativ

.CITR mai arată că numărul companiilor de impact la nivel naţional aflate într-o situaţie dificilă (43% din total) atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent.

Construcţiile au o pondere semnificativă în economia Iaşului, firmele din acest domeniu contribuind în 2022 cu aproximativ 11% (963,4 mil. euro) la cifra de afaceri totală a Iaşului, de 8,77 mld. euro, potrivit datelor din Breviarul Economic al Judeţului Iaşi, elaborat de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te