Permis de conducere de la 17 ani. Se schimbă regulile UE privind pentru cei mai tineri șoferi

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.03.2023 - 14:15
Șofer la volan Foto: (caracter ilustrativ) Unsplash.com

Tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la vârsta de 17 ani. Uniunea Europeană schimbă regulile privind obținerea permisului de conducere.

SHARE

Tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la vârsta de 17 ani. Însă nu vor avea voie să conducă singuri până când vor împlini 18 ani. Uniunea Europeană schimbă regulile privind obținerea permisului de conducere.

Pe de altă parte, tinerii șoferi vor conduce cel puțin doi ani de probă, a spus Adina Vălean, comisarul european pentru Transport, într-un interviu pentru publicația bulgară 24Chasa.

Permis de conducere de la 17 ani. Se schimbă regulile UE privind pentru cei mai tineri șoferi

Noile reguli propuse de Comisia Europeană pentru obținerea permisului de conducere vor să scadă numărul de victime în accidentele rutiere.

„Accidentele rutiere au loc mai des în rândul tinerilor participanţi la trafic, decât în rândul celor mai în vârstă.

Deși ei reprezintă doar 8% din numărul total al șoferilor, în două din cinci coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta de sub 30 de ani.

Acesta este un motiv real de îngrijorare. Acest tipar este influențat de factori comportamentali, dar și de lipsa lor de experiență.

Citește și: FOTO Un tânăr de 18 ani a crezut că s-a născut „pilot”. Prins de radar cu 169 km/h în localitate

Prin urmare, am analizat diferite măsuri politice pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare a riscurilor și pentru a reduce numărul de decese rutiere și răniri grave în rândul tinerilor.

Noua directivă va introduce o perioadă de probă de cel puțin 2 ani de la luarea examenului și, în același timp, va fi o regulă pentru toleranță zero pentru şofat în stare de ebrietate”, a spus Adina Vălean. 

Carnetul de șofer poate fi obținut la 17 ani, prin susținerea examenului, conform propunerii. Apoi, până la majorat, tinerii vor putea conduce mașina, însă doar însoțiți de persoane cu experiență, scrie Monitorul de Cluj.

Citește și: Abaterile pentru care șoferii nu mai au dreptul să conducă timp de 5 ani. ”A crescut de 10 ori”

„Tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la vârsta de 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până când vor împlini 18 ani.

În acest fel, ei vor dobândi o experiență valoroasă de conducere sub supravegherea unui adult în primul lor an de şofat.

Citește și: UE anunță schimbări majore pentru șoferi: permis de conducere digital, zero alcool pentru începători

De asemenea, vom adapta instruirea și examenele pentru a pregăti mai bine șoferii pentru numărul tot mai mare de utilizatori vulnerabili în trafic.

Popularitatea tot mai mare a dispozitivelor de micro-mobilitate, cum ar fi scuterele electrice, a condus la apariţia unor noi categorii de utilizatori de trafic pe străzile noastre, iar acest lucru trebuie reflectat

 mai bine în formarea șoferilor – aceștia trebuie să înțeleagă cu cine împart traficul și ce presupune o partajare sigură.

Formarea va fi, de asemenea, adaptată, astfel încât șoferii să învețe cum să-și reducă emisiile (emisii cu efect de seră, poluarea aerului și poluarea fonică), de exemplu prin schimbarea vitezei sau

 schimbarea vitezelor mai devreme și să fie pregătiți să conducă vehicule cu emisii zero”, a mai spus comisarul pentru Transporturi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te