UE anunță schimbări majore pentru șoferi: permis de conducere digital, zero alcool pentru începători

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.03.2023 - 14:47
UE anunță schimbări majore pentru șoferi: permis de conducere digital, zero alcool pentru începători. - Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană propune introducerea permisului de conducere digital, accesibil de pe smatphone sau orice alt dispozitiv conectat, și noi reguli pentru obținerea permisului de conducere și șoferii începători.

SHARE

O directivă europeană aflată în dezbatere introduce pentru prima dată noțiunea de permis de conducere digital, accesibil prin intermediul unui telefon mobil sau al unui alt dispozitiv digital, care va fi recunoscut în întreaga UE. Acest lucru ar facilita efectuarea de procese administrative și înlocuirea, reînnoirea sau schimbarea permisului de conducere, deoarece va fi posibilă efectuarea întregii proceduri online.

Directiva stabilește cerințele minime pentru a permite interoperabilitatea între aceste permise de conducere digitale emise de fiecare stat UE și precizează că, după o perioadă de adaptare, permisul de conducere digital va fi eliberat în mod implicit.

Conducătorii auto vor putea deține, însă, și un permis de conducere fizic în paralel, dacă solicită acest lucru. 

Citește și: VIDEO Un șofer a sărit cu mașina de pe un pod pe șinele de tren, la Predeal. Traficul, oprit

Când vor deveni digitale permisele de conducere emise de statele UE

Deocamdată, directiva UE se află în stadiu de dezbatere. Ca prim pas, este necesar un acord asupra specificațiilor tehnice privind interoperabilitatea, securitatea și testarea permiselor de conducere digitale, inclusiv a elementelor de verificare și a interfeței cu sistemele naționale.

Comisia propune adoptarea unor norme detaliate privind aceste caracteristici în termen de 18 luni de la adoptarea directivei.

După ce statele membre vor avea posibilitatea de a integra aceste cerințe în sistemele lor informatice naționale, Comisia propune ca permisele de conducere digitale să fie eliberate în mod implicit, la patru ani de la data adoptării directivei.

Citește și: Interlopul Bălănel, beat, a dat jos un gard cu mașina după o "liniuță" și-a fugit. Acum are un spor

Noi reguli pentru obținerea permisului de conducere și pentru șoferii începători

UE vrea să schimbe regulile pentru obținerea permisului de conducere și pentru șoferii începători.

Tinerii șoferi reprezintă 8% din totalul conducătorilor auto, dar sunt responsabili pentru 16% din totalul deceselor (2 din 5 coliziuni mortale implică un tânăr șofer sau motociclist, cu vârsta sub 30 de ani). În perioada 2017-2020, la fiecare 100 000 de șoferi începători, s-au înregistrat în medie 10 accidente mortale pe an, în timp ce la fiecare 100 000 de șoferi experimentați s-au înregistrat doar 3 accidente mortale, pe baza celor mai recente date CARE, disponibile din 18 țări ale UE.

Prin urmare, cum mai multe studii au arătat că lipsa de experiență la volan se traduce printr-o probabilitate mai mare de a fi implicat în accidente rutiere, precum și în încălcări grave ale legislației rutiere, oficialii UE propun mai multe schimbări. 

Tinerii vor putea susține examenul auto la 17 ani. Cu toate acestea, ei nu vor fi autorizați să conducă singuri înainte de 18 ani. Un astfel de sistem există deja pentru permisele de conducere de categoria B în unele state membre (de exemplu, Germania, Austria) și a avut un impact foarte pozitiv asupra siguranței rutiere. Acesta a permis tinerilor conducători auto să dobândească o experiență valoroasă de conducere sub supravegherea unui adult în primul an de conducere, se arată în directiva UE.

Vârsta de 17 ani va fi valabilă, de asemenea, și pentru permisele de conducere categoria C (camioane) pentru a facilita accesul tinerilor la profesia de șofer.

Scăderea pragului de vârstă pentru formare poate face mai atractivă pentru tineri o carieră în sectorul transporturilor, contribuind astfel, în timp, la reducerea deficitului de șoferi profesioniști, fără a compromite siguranța rutieră, subliniază specialiștii UE.

O altă modificare importantă propusă de UE se referă la toleranța zero pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice pentru șoferii începători, pentru cel puțin doi ani de la obținirea permisului.

Astfel, conducătorii auto începători vor fi supuși unor reguli stricte privind conducerea sub influența alcoolului.

Statele membre pot defini reguli și/sau restricții suplimentare pentru perioada de doi ani de la data la care noii conducători auto au trecut examenul de conducere și au obținut permisul de conducere.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te