Bombardarea unor situri cultutale fără valoare militară ar constitui o crimă de război, a recunoscut Esper, contrazicându-l pe Trump, care a insistat că asemenea situri ar fi ţinte legitime. Declaraţiile locatarului Casei Albe au provocat indignare atât în Statele Unite, cât şi în străinătate.
”Vom respecta legile războiului”, a răspuns Esper într-o conferinţă de presă luni, la Pentagon, când a fost întrebat dacă vor fi atacate situri culturale aşa cum a îndemnat Trump în weekend, potrivit The New York Times.
Această controversă a fost creată de Trump, în urma lansării acestor ameninţări impulsive şi refuzului de a retracta în urma criticilor. El a anunţat sâmbătă că Statele Unite au identificat 52 de ţinte în Iran, în cazul în care Teheranul se hotărăşte să răzbune asasinarea lui Suleimani.
Declaraţiile lui Trump au fost condamnate de Iran şi adversari americani ai preşedintelui, care apreciază că ele arată că Trump este un agresor care nu vizează Guvernul iranian, ci şi poporul iranian, istoria şi identitatea naţională iraniene.
Comandanţii militari americani s-au trezit astfel în poziţia delicată de a da asigurări că respectă regulile războiului, fără să-l supere pe comandantul suprem, iar unii susţinători ai lui Trump le-au catalogat drept o distragere, în contextul în care şeful statului ar trebui să concentreze atenţia asupra faptelor Iranului şi nu asupra propriilor gafe.
”Noi nu suntem în război cu cultura poporului iranian”, a declarat luni influentul senator republican din South Carolina Lindsey Graham, un susţinător neclintit al lui Trump. ”Suntem în conflict cu teologia, ayatollahul şi felul în care acţionează”.
Un avocat militar pensionar, Graham a precizat că i-a transmis acest mesaj la telefon lui Trump. ”Cred că atunci când preşedintele spune «vă vom lovi dur» este mesajul corect”, a declarat el. ”Situri culturale nu înseamnă să loveşti dur, ci să creezi şi mai multe probleme. Noi încercăm să fim solidari cu poporul iranian”, a adăugat el.