”Fluxul enorm de refugiaţi care tranzitează frontierele de stat de la graniţele cu Republica Moldova şi Ucraina a generat o serie de probleme în ceea ce priveşte capacitatea operaţională a MAI-ului în gestionarea acestei crize prin raportare la deficitul de personal, cu atât mai mult cu cât cetăţenii ucraineni care au fugit din calea războiului se vor stabili temporar pe teritoriul ţării noastre.
Citește și: VIDEO Will Smith, hulit și lăudat, după ce l-a pocnit pe Chris Rock pe scena Oscarurilor
Astfel, după zeci de ani în care segmentul stradal a avut de suferit în contextul asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică din cauza lipsei unei politici constructive care să asigure o predictibilitate a necesarului de forţe, reprezentanţii MAI se văd nevoiţi să apeleze la experienţa şi expertiza poliţiştilor şi militarilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu ori care au trecut în rezervă”, a transmis, Sindicatul Europol.
Sindicaliştii precizează că, la data de 18 martie 2022, la nivelul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din cadrul MAI a fost stabilit mecanismul de punere în aplicare a prevederilor art. II din OUG nr. 20/2022.
Citește și: WSJ: Oligarhul rus Roman Abramovici şi negociatorii ucraineni, simptome de otrăvire la Kiev
Articolul respectiv prevede:
”(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la încetarea situaţiei care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina, dar nu mai mult de 3 ani, Ministerul Afacerilor Interne poate rechema în activitate/reîncadra, fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de un an, cu acordul acestora, cadre militare/poliţişti care au trecut în rezervă/cărora le-au încetat raporturile de serviciu.
(2) Perioada de un an, prevăzută la alin. (1), poate fi prelungită anual, în condiţiile legii, cu acordul cadrului militar/poliţistului rechemat în activitate/reîncadrat pentru o durată determinată, ce nu poate depăşi 90 de zile de la data încetării situaţiei care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina”.
Sindicaliştii explică faptul că şefii unităţilor teritoriale subordonate MAI care desfăşoară activităţi specifice domeniilor migraţie şi azil, situaţii de urgenţă şi ordine şi siguranţă publică, vor efectua o analiză ce vizează reducerea deficitului de personal pe care o vor supune aprobării ministrului afacerilor interne, sau după caz, inspectorului general, iar după obţinerea acestei aprobări se vor ocupa de postarea pe pagina de internet a unităţii sau în presa scrisă anunţul privind demararea procedurii de ocupare a posturilor vacante.
Ulterior, cei interesaţi vor face demersurile necesare reangajării:
1. depun un dosar al cărui conţinut este stabilit de legislaţia specifică incidenţă categoriei de personal cu care sunt prevăzute a fi ocupate posturile vacante şi care se aplică în mod corespunzător;
2. susţin procedurile specifice de recrutare aplicabile categoriei de personal respective şi care se aplică în mod corespunzător.
”Persoanele identificate care îndeplinesc cerinţele de ocupare stabilite în fişele posturilor, condiţiile legale şi criteriile specifice domeniului de activitate, aplicabile categoriei de personal cu care sunt prevăzute a fi încadrate posturile vacante şi şi-au exprimat acordul, se recheamă în activitate/reîncadrează prin act administrativ emis potrivit competenţelor de gestionare resurselor umane. Rămâne de văzut dacă drepturile de pensie pentru cei ce îşi doresc să revină în sprijinul comunităţii vor suporta sau nu modificări, în contextul în care state din Uniunea Europeană manifestă un interes deosebit pentru menţinerea în activitate a poliţiştilor şi militarilor ce au dobândit experienţă şi expertiză, venind chiar cu măsuri privind acordarea unor bonusuri salariale pentru a-i stimula să rămână în sistem cât mai mult cu putinţă”, au mai transmis sindicaliştii, relatează news.ro.