Patru F-16 ale României apără Țările Baltice de avioanele Rusiei. Invazia lui Putin oricând posibilă

DE Mona Lazăr | Actualizat: 28.03.2025 - 13:44
Patru F-16 ale României apara Țările Baltice de avioanele Rusiei. Invazia lui Putin oricând posibila - Foto: For'ele Aeriene Române
Patru F-16 ale României apara Țările Baltice de avioanele Rusiei. Invazia lui Putin oricând posibila - Foto: For'ele Aeriene Române

Patru F-16 ale României apără Țările Baltice de avioanele Rusiei. Invazia lui Putin oricând posibilă. Patru avioane F-16 ale României au ajuns în Țările Baltice ca să le apere de aeronavele lui Putin, care dau des târcoale în zonă.

SHARE

Patru F-16 ale României apara Țările Baltice de avioanele Rusiei. Invazia lui Putin oricând posibilă. Patru avioane F-16 ale României au ajuns în Țările Baltice ca să le apere de aeronavele lui Putin, care dau des târcoale în zonă.

Patru F-16 ale României apără Țările Baltice de avioanele Rusiei. Invazia lui Putin oricând posibilă

Mai exact, în data de 27 martie 2025, a fost finalizat procesul de dislocare etapizată a întregului detașament „Carpathian Vipers” în Lituania, în baza aeriană Šiauliai, unde vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită, în perioada aprilie – iulie 2025. Detașamentul este constituit din aproximativ 100 de militari și patru aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon.

Misiunea detașamentului este de a proteja integritatea spațiului aerian al Țărilor Baltice şi este o componentă fundamentală a angajamentului NATO față de membrii săi. Avioanele de luptă F-16 Fighting Falcon asigură permanent avertizarea timpurie și intervenția pentru clarificarea situației aeriene, aplicând măsurile legale împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al Țărilor Baltice.

Citește și: Bombardierele americane B-52 au zburat alături de F-16 ale României. Pregătim lovituri de precizie

Rusia își trimite periodic avioanele în zonă

“Forțele Aeriene Române se află la a treia dislocare în Lituania, unde au asigurat protejarea integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice și al NATO. Prima misiune de Poliție Aeriană a fost executată în perioada august-octombrie 2007, cu un detașament format din 67 de militari și patru MiG -21 LanceR de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”. Cea de-a doua misiune a fost executată în perioada aprilie-iulie 2023, cu un detașament format din 100 de militari și patru F-16 Fighting Falcon de la Baza 86 Aeriană <<Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță>>”, au anunțat Forțele Aeriene Române.

Misiunea piloților români nu este una tocmai ușoară pentru că rușii zboară destul de des în proximitatea Țărilor Baltice și, foarte grav, fără transponder pornit. Recent, bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au patrulat deasupra Mării Baltice,iar avioane de vânătoare occidentale au escortat aparatele ruse. Acum o astfel de misiune le va reveni piloților români.

Citește și:  România a cheltuit 2.670.000.000 € pe armament. Luăm 32 de avioane F-35. Lista completă

Totul în contextul în care Țările Baltice nu dețin avioane de vânătoare proprii, astfel că misiunea de Poliție Aeriană este asigurată pe rând de aliații NATO.

Exerciții în Marea Britanie

MApN a mai transmis că trei aeronave F-16 Fighting Falcon aparţinând Escadrilei 48 Aviație Vânătoare şi aproximativ 35 de militari din cadrul Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” participă, în perioada 31.03-11.04.2025, la exercițiul “RAMSTEIN FLAG 2025”, în Marea Britanie.

"Exercițiul RAMSTEIN FLAG 2025 este un exercițiu în teren real, organizat pentru îmbunătățirea sinergiei și interoperabilității forțelor participante, în vederea cooperării eficiente într-un mediu operațional complex. Participarea în cadrul exercițiului facilitează dezvoltarea și consolidarea Tacticilor, Tehnicilor și Procedurilor (TTPs) și expunerea la tacticile și capabilitățile altor forțe aeriene participante", a comunicat instituția.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te