Parfumuri care pot cauza infertilitate au fost vândute în București și Ilfov

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.03.2023 - 15:22
Parfumuri care pot cauza infertilitate au fost vândute în București și Ilfov - Foto: retail.ro

Parfumuri care conțin lilial, o substanță ce poate provoca infertilitate, au fost găsite la un control al ANPC în magazine din București și Ilfov.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Parfumuri care conțin lilial, o substanță ce poate provoca infertilitate, au fost găsite la un control al ANPC în magazine din București și Ilfov. 

În ultimele zile, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov controlează firmele care vând produse cosmetice, în marile centre comerciale din regiune.

Butylphenyl Methylpropional (BMHCA) sau lilial este un compus chimic folosit des ca parfum în produsele cosmetice. Ingredientul fusese interzis de Uniunea Europeană din cauza îngrijorărilor legate de impactul asupra fertilității.

Parfumuri care pot cauza infertilitate au fost vândute în București și Ilfov

ANPC informează, vineri, că au fost descoperite la vânzare, de către comisarii CRPC București-Ilfov, o serie de nereguli, respectiv:

- comercializarea unor parfumuri care conțin substanța interzisă Butylphenyl Methylpropional (BMHCA), care poate afecta sănătatea consumatorilor, provoacând efecte adverse grave (n.r Cercetătorii vorbesc de efecte secundare precum infertilitatea), această substanță fiind notificată de diverse state membre UE, prin sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – RAPEX, la operatorii: Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum) și Lelas Perfumes SRL (magazin Lelas Perfumes).

- comercializarea unor produse cosmetice fără a avea înscrise, pe etichetă, toate informațiile prevăzute de lege, în limba română, la operatorii economici Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora), Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas), Fashion Ave SRL (magazin My Geisha), Ina International SRL (magazin Marionnaud) și Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum).

Citește și: Românii au făcut cumpărături online de 6,3 miliarde de euro în 2022. 79% din internauți au comandat

- comercializarea unor produse fără a avea menționată data deschiderii în vederea stabilirii data durabilității minimale stabilită de producător sau folosirea unor testere cu data durabilității minimale depășită, la operatorul economic Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora).

- comercializarea unor echipamente de joasă tensiune fără declarații de conformitate, la operatorul economic Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas).

„Când ajungi în dreptul unor rafturi cu cosmetice, pare că ești deja în altă țară. Poate dacă le utilizează, doamnele învață și limba străină în care este scrisă eticheta, pentru că româna este facultativă, din păcate. Cât despre substanța interzisă, cred că ne-am obișnuit cu ideea că, pentru unii, profitul face să pălească legea. Miroase totul a mucegai”, spune Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Citește și: România, vizitată de 1,579 milioane de străini în 2022. Principalul scop, afacerile. Cât au cheltuit

Până în acest moment, comisarii CRPC București-Ilfov au dat o amendă de 30.000 lei și au dispus:

- oprirea temporară de la comercializare a produselor cu deficiențe de informare, pe etichetă, până la remedierea acestora.

- oprirea definitivă de la comercializare a sute de produse cosmetice care conțin substanțe interzise prin lege.

- verificarea stocului de peste 20.000 de produse cosmetice de diferite sortimente, care ar putea conține substanțe interzise, pentru a le depista și a fi retrase de la comercializare.

- oprirea definitivă de la utilizare a produselor cosmetice cu data durabilității minimale depășită.

- oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru magazinul Obsentum situat în Afi Cotroceni Mall.

- interzicerea punerii la dispoziție a echipamentelor de joasă tensiune, fără declarații de conformitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te