Parchetul European, condus de Laura Kovesi, face percheziții la Vama Siret. Predjudiciu de 650.000 €

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.04.2023 - 17:01
Vala Siret Foto:ziaruldepenet.ro - rol ilustrativ

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a coordonat opt percheziții la Vama Siret și la locuințele unor vameși. Ancheta vizează o schemă de fraudă cu tutun importat.

SHARE

O anchetă a Parchetului European care vizează fraudele vamale cu tutun a dus la mai multe percheziții pe graniță. Biroul Vamal Siret dar și locuințele unor vameși au fost verificate.

Este vorba despre exporturi fictive de tutun și produse de pipă cu scopul de a eluda plata unor taxe și accize. 

Parchetul European, structură care are biroul regional la Iași, a decis să fie puse în aplicare mai multe mandate de percheziții după ce s-au descoperit nu mai puțin de 50 de treceri fictive ale unor tiruri cu mărfuri provenite din Turcia și Emiratele Arabe Unite. 

În mod normal acestea trebuiau să fie doar în tranzit pe teritoriul României. Prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene, numai prin activitatea de la Siret, se ridică la peste 650.000 de euro.

 ”Pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului național și al UE, oamenii legii au sechestrat imobile (cinci proprietăți) și numerar în diferite valute, printre care euro, dolari americani, leu românesc și grivna ucraineană”, se arată într-un comunicat al Parchetului European, citat de Monitorul de Suceava.

Parchetul European (organism independent și descentralizat al Uniunii Europene, cu competența de a cerceta, a urmări penal și a trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care

aduc prejudicii bugetului UE), structură condusă de Laura Codruța Kovesi, prin serviciul teritorial de la Iași, a efectuat opt percheziții, în cadrul unei anchete privind o schemă de fraudă vamală orchestrată pentru sustragerea de la plata impozitelor și taxelor vamale la tutunul importat.

Cum se trecea fictiv tutunul peste graniță

Anchetatorii susțin că mai multe persoane fizice și companii din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (narghilea și tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite și Turcia.

Faptele ar fi avut loc între iunie 2017 și ianuarie 2018, când un total de 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate în tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35).

Au existat și transporturi care au pornit din Germania (opt), Lituania (șase) și Cehia (unul). Anchetatorii cred că autovehiculele declarate la Biroul Vamal Siret ca transportatoare de tutun erau în realitate goale, pentru a simula tranzitul către țări terțe și a se sustrage de la plata taxelor și taxelor vamale.

În consecință, bunurile au fost vândute în țările UE cu profituri uriașe, eludând în același timp taxe, accize și TVA.

Perchezițiile de marți au fost efectuate de către procurorii delegați europeni ai biroului Iași al EPPO, alături de ofițeri de poliție judiciară din Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în

 România, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava, precum și de către vameșii din cadrul Autorității Vamale Române, se arată în comunicatul instituției.

Toate persoanele vizate au prezumția de nevinovăție până la probarea vinovăției în instanțele judecătorești române competente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te