Judecătorii ieșeni au fost chemați să stabilească până când poate fi consumată brânza la calup. Inspectorii Protecției Consumatorului au sancționat Kaufland pentru că pe etichetele unor brânzeturi se menționa „recomandare de consum”, în loc de „dată limită de consum”. Amenda de 4.000 de lei a fost contestată în instanță de reprezentanții supermarketului.
Până când e bună de mâncat brânza la calup? S-a decis la o Judecătoria din România
Procesul-verbal întocmit de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) pe 27 iulie anul trecut făcea referire la patru sortimente de brânză la calup din vitrina cu vânzare asistată, din cele care se vând feliate pentru clienți. Acestea au fost oprite de la vânzare, inspectorii cerând înlocuirea etichetelor.
În acțiunea depusă în instanță, reprezentanții Kaufland au explicat că, în cazul produselor care sunt aduse în calupuri foarte mari, din care cumpărătorii achiziționează cantitatea dorită, nu se determină o dată limită de consum, ci doar o dată a durabilității minimale.
Chiar și după trecerea acestei date, produsele sunt în continuare bune pentru consum. Data limită de consum era aplicabilă doar în cazul produselor alimentare foarte perisabile, cum ar fi carnea sau brânza proaspătă, care pot deveni în scurt timp periculoase pentru sănătate. Inspectorii CRPC nu dovediseră că brânzeturile vizate ar fi fost improprii consumului.
S-a făcut apel la Regulamentul european
Pentru lămurirea situației, judecătorii s-au raportat la prevederile Regulamentului european privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.
Conform acestuia, pe eticheta produselor alimentare se menționează data durabilității minimale, cu excepția celor foarte perisabile, la care se menționează data limită de consum. În primul caz, precizarea făcută pe etichetă este de tipul „A se consuma, de preferință, înainte de…” sau „A se consuma, de preferință, până la sfârșitul…”.
Pentru produsele perisabile, se face precizarea „Expiră la data de…”. Diferența dintre cele două tipuri de produse este că produsele perisabile pot deveni toxice după data limită de consum. La celelalte, produsul alimentar poate fi în continuare perfect sigur și de o calitate satisfăcătoare, abia începând să-și piardă calitățile organoleptice.
Citește mai multe pe Ziarul de Iași.