Mădălin Mihailovici, Veolia: Protejarea biodiversității reprezintă o realitate prioritară

DE Newsweek România | Actualizat: 22.05.2020 - 10:05

Newsweek România a discutat cu Mădălin Mihailovici, CEO Veolia, despre soluţiile oferite de companie la nivel internaţional pentru protejarea biodiversităţii.

SHARE

Newsweek România: Care sunt direcțiile principale de acțiune ale Veolia în privința protecției mediului și, implicit, a biodiversității?

Mădălin Mihailovici: Biodiversitatea ne oferă, printre altele, materii prime prețioase, alimente și apă potabilă atât de necesare. Biodiversitatea este, de asemenea, un mare debușeu de absorbție a dioxidului de carbon. Conservarea biodiversității nu înseamnă deci, doar protejarea speciilor și habitatelor, ci înseamnă protejarea vieții.

Preocuparea faţă de biodiversitate își găsește locul natural în activitățile Grupului Veolia. Respectul faţă de biodiversitate este o formă de diferențiere din punct de vedere economic. Biodiversitatea ne obligă să ne regândim activitățile. Biodiversitatea nu este o opțiune. Este un element-cheie al strategiei Veolia.

Deci, pentru Veolia, protejarea biodiversității reprezintă o realitate prioritară. Activitatea companiei își are rădăcinile în natură, iar Veolia studiază constant interacțiunile dintre cele două pentru a înțelege și rezolva problemele biodiversității.

Totodată, Veolia s-a angajat să adopte o abordare ecologică, iar eforturile sunt îndreptate spre îmbunătățirea managementului ecologic la siturile proprii, dar și ale clienților.

Nu în ultimul rând, există o colaborare strânsă între companie și diferiți parteneri pentru a educa şi a creşte gradul de conştientizare a practicilor de tip „environmental friendly“, în rândul angajaţilor şi clienţilor.

Sistemele clasice de producere a energiei afectează natura, flora și fauna. Ce soluții oferă Veolia pentru reducerea costurilor de energie, astfel încât să fie
protejată biodiversitatea?

Protejarea și conservarea biodiversității este o provocare constantă și reprezintă unul dintre cele 9 angajamente ale dezvoltării durabile ale Grupului Veolia.

La Veolia, combatem deteriorarea biodiversității globale în trei moduri. Studiem interacțiunile dintre activitățile noastre și lumea naturală, astfel încât să putem înțelege mai clar problemele biodiversității locale.

De asemenea, lucrăm pentru îmbunătățirea managementului ecologic la siturile noastre și la cele ale clienților noștri, deseori în colaborare cu ecologiști profesioniști.

Totodată, colaborăm cu numeroși parteneri pentru a sensibiliza practicile ecologice în rândul personalului, clienților și subcontractanților noștri.

Astăzi, ecosistemele care formează biodiversitatea sunt însă într-un echilibru tot mai precar. Operațiunile desfășurate de Veolia interacționează in mod direct cu natura: apa, aerul și solul.

De aceea misiunea noastră este aceea de a proteja mediul înconjurător, inclusiv tratând apele reziduale, uzate şi menajere, pentru ca acestea să se întoarcă nepoluate în râuri, mări și oceane. 

În același timp, Grupul Veolia şi-a propus să reducă emisiile de dioxid de carbon prin implementarea de programe inspirate din natură (bio-indicatori, infrastructură verde, management ecologic etc.) care au scopul de a crește nivelul general de conștientizare în rândul angajaților, clienților, comunităților, copiilor și decidenților cu privire la activitățile companiei și modul în care acestea pot fi adaptate pentru a proteja mediul.

Ce pot face oamenii obişnuiţi, în viaţa de zi cu zi, pentru a proteja biodiversitatea?

În prezent, clima cunoaște schimbări de 10 ori mai rapide decât în trecut. E drept că astfel de evoluții în natură au existat dintotdeauna, fiind un fenomen natural firesc, însă omul contribuie din plin la acest proces, ca urmare a activităților care se răsfrâng asupra habitatelor naturale.

Astfel, rata dispariției speciilor a crescut exponențial, fiind astăzi şi până de 1.000 de ori mai mare, decât în mod natural.

Ținând cont că resursele naturale sunt limitate, iar capacitatea de reproducere și recuperare este din ce în ce mai scăzută, vorbim despre o responsabilitate colectivă de a le conserva şi proteja.

În acest context, oamenii ar trebui fie conștienți că multe resurse sunt risipite, deși nu și-au atins potențialul maxim de consum.

Limitarea risipei inutile de alimente, apă și energie, şi reducerea plasticului din viaţa de zi-cu-zi sunt cele mai la îndemână acțiuni pe care fiecare le poate adopta individual.

Totodată, folosirea mijloacelor de transport eco-friendly și obișnuința de a colecta și recicla sunt activități care protejează mediul pe termen lung.

Cu ce ne confruntăm la nivel global în termeni de biodiversitate și cum intervine Veolia?

Datele arată că pierdem specii pe întreaga planetă în mod constant și critic. Aproximativ o cincime din totalitatea mamiferelor este pe cale de dispariție.

De asemenea, 20% dintre toate speciile de plante de pe glob riscă să dispară pentru totdeauna și aproximativ 25% dintre mangrove, cu un rol foarte important în captarea și depozitarea carbonului, riscă să dispară complet.

Veolia s-a angajat constant în ges­tionarea durabilă a resurselor naturale prin încurajarea economiei circulare. Se iau continuu măsuri împotriva poluării prin dezvoltare de metode inovatoare de operare.

De asemenea, se urmăreşte reducerea emisiilor și a deversărilor, cu o preocupare atentă faţă de tratarea tuturor tipurilor de deșeuri, inclusiv a apelor uzate și a deșeurilor periculoase, din instalațiile proprii și ale clienților săi.

Totodată, Veolia conservă resursele naturale prin reducerea utilizării apei, a energiei și a materialelor, aplicând cele mai bune tehnologii în domeniu.

Își intensifică capacitatea de a furniza materii prime secundare de înaltă calitate, care răspund nevoilor producătorilor, și de a genera energie din combustibili regenerabili sau incinerarea deșeurilor.

La nivel local, în cadrul companiei există o serie de inițiative care au ca scop conștientizarea şi implicarea angajaţilor în practici „environmental friendly“, miza fiind creșterea notorietății importanţei biodiversităţii, ceea ce ulterior să ducă la acțiuni şi comportamente conștiente.

Când ajungi să înțelegi cum poți proteja mediul făcând lucruri mărunte, chiar de la birou sau de acasă, e deja un pas important.   

În acest context, trebuie să schimbăm mentalităţi şi să ne ocupăm de educaţia
generaţiilor viitoare. Cum vedeţi aceste lucruri, ce ar trebui să facă statul sau societatea civilă?

Ne trebuie o strategie clară în acest sens şi una foarte aplicată. Este nevoie de o analiză amplă pentru a vedea pe plan local, concret, ce este de făcut. Schimbarea este în mâna noastră a tuturor.

Este nevoie de un efort comun: individual, comunitar şi instituțional care să ne ducă spre securizarea viitorului prin conservarea biodiversității.

Introducerea unei educaţii ecologice reale în şcoli ar crește gradul de conştientizare a impactului pe care oamenii îl au asupra mediului. Baza există, ținând cont că noile generaţii sunt tot mai preocupate de poluare, de sustenabilitate, de calitatea aerului.

Mai exact, cum putem scoate tema biodiversităţii din nişa voluntariatului şi să o ducem spre o zonă mai atractivă şi competitivă?

Risipa de resurse înseamnă şi risipă financiară, atât pentru oamenii obişnuiţi, cât şi pentru companii şi guverne. Oamenii trebuie să-şi regândească complet relaţia cu resursele şi să vină cu noi modele de creştere economică şi socială, mai eficiente, mai echilibrate şi mai rezistente.

Actuala criză COVI-19 a adus în atenție din nou grija faţă de mediu. În acest moment, în Franţa se vorbeşte de o repornire a economiei cu ajutorul investiţiilor verzi, cele mai discutate subiecte fiind biodiversitatea, ecologizarea orașelor și reîmpădurirea, sensibilizarea publicului și punerea în aplicare a impozitării ecologice.

Totodată, la nivelul UE a fost înfiinţată Alianţa Europeană pentru o Redresare Economică Verde care face apel la mobilizare de investiţii verzi post-criză pentru a crea, sprijini și implementa soluții care pregătesc economiile pentru lumea din viitor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te