Oraș cu 300.000 locuitori, mobilizare pentru zăpezi masive. Pensionarii monitorizați. Apa protejată

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.11.2023 - 20:03
Oraș cu 300.000 locuitori, mobilizare pentru zăpezi masive. Pensionarii monitorizați. Apa protejată - Foto: Meteoplus / imagine cu caracter ilustrativ

Galați, un oraș cu aproape 300.000 de locuitori se mobilizează masiv pentru zăpezile anunțate în acest weekend. Potrivit autorităților, pensionarii vor fi monitorizați, iar apa va fi protejată.

SHARE

Zăpezile puternice care au fost anunate de meteorologi, au mobilizat un oraș cu 300.000 de locuitori. Autoritățile anunță că vor monitoriza pensionarii, iar apa va fi protejată.

În urmă cu câteva zile, Gabriel Păun, actisit de mediu, avertiza că Galați dar și vaslui și Constanța se vor confrunta în acest weekend cu vreme foarte rea și cerea oamenilor să își facă provizii de apă și mâncare. 

Declarația lui e la finalul articolului.

Oraș cu 300.000 de locuitori, mobilizat pentru zăpada masivă

Este mobilizare de forțe la Galați, acolo unde meteorologii au anunțat un cod portocaliu de ninsori și viscol pentru acest weekend. Văzând acestea, autoritățile au convocat Comitetul pentru Situații de Urgență.

În urma şedinţei CJSU a fost emisă o hotărâre prin care s-a stabilit că, începând cu data 25.11.2023, ora 18:00, în funcţie de situaţia operativă, Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor (CJCCI), activat la sediul ISUJ Galaţi, se va suplimenta cu reprezentanţi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Galaţi, Secţia Drumuri Naţionale Galaţi şi Consiliul Judeţean Galaţi.

Citește și: Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori și vânt puternic în aproape toată țara. Zonele vizate

Totodată, toate primăriile din judeţul Galaţi au fost înştiinţate cu privire la avertizarea meteo, dar şi cu privire la măsurile care se impun a fi luate pe perioada Codului Portocaliu, astfel încât să se poată acţiona în timp util în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă.

Printre aceste măsuri se numără:

Convocarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă; Instituirea serviciului de permanenţă la sediul primăriilor pe toată perioada avertizării meteorologice;

Pregătirea mijloacelor de transport şi tractare, precum şi luarea altor măsuri ce se impun pentru a acorda ajutor participanţilor la trafic, imobilizaţi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile;

Cooperarea permanentă cu reprezentanţii Poliţiei rutiere pentru a cunoaşte în orice moment condiţiile de trafic, precum şi cu specialiştii Direcţiei de drumuri judeţene pentru a fi la curent cu starea de practicabilitate a drumurilor, dar şi cu eventualele situaţii de blocare sau îngreunare a circulaţiei pe anumite porţiuni din acestea, ca urmare a înzăpezirilor sau a carosabilului îngheţat;

-Luarea tuturor măsurilor de protecţie a persoanelor, animalelor şi a tehnicii de intervenţie împotriva efectelor provocate de ninsori şi intensificări ale vântului;

- Evidenţa persoanelor fără adăpost sau posibilităţi materiale reduse, persoanelor bătrâne, persoanelor cu afecţiuni medicale grave şi care necesită deplasarea regulat la medic, a femeilor gravide;

Protejarea surselor de apă, pentru alimentarea populaţiei şi intervenţii în caz de incendii,  împotriva îngheţului;

Avertizarea populaţiei cu privire la interzicerea traversării râurilor şi bălţilor îngheţate, în special interzicerea jocului copiilor pe gheaţăMonitorizarea punctelor critice în caz de polei (pante, curbe, poduri etc.) şi acţionarea cu utilaje de împrăştiere a materialelor antiderapante şi deszăpezire, când situaţia impune.

La apariţia unor situaţii de urgenţă, cetăţenii pot solicita ajutor la Numărul Unic de Urgenţă 112, informează Prefectura Galaţi.

Ce spun meteorologii? Avertizările unui activist de mediu

ANM a emis o avertizare meteorologică COD PORTOCALIU pentru judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa unde, duminică, 26 noiembrie 2023, între orele 02.00 - 16.00, va ninge şi va fi viscol. "Vântul va avea intensificări susţinute cu rafale de 75...85 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m", anunţă ANM.

Un ciclon mediteranean puternic va afecta o mare parte din sud-estul Europei, inclusiv țara noastră, începând de vineri 24 noiembrie. Meteorologii anunță ninsori puternice, iar specialiștii ne recomandă să ne facem provizii.

Avertismentul lui Gabriel Păun

„Oameni buni care trăiți pe linia Constanța - Galați - Vaslui. Cu o probabilitate copleșitor de mare vă veți trezi duminică dimineață cu casele îngropate în troiene de zăpadă și drumurile blocate. Dacă autoritățile au ales să nu vă informeze și să se declare ulterior surprinse și depășite atunci luați aminte de ce vă spun căci vă doresc binele. 

Nu va veni nimeni să vă ajute că până și armata va fi depășită. Cel mai înțelept ar fi să aveți destulă hrană și apă în casă pentru 3-5 zile, cât va dura acest prim episod hibernal.  

Să aveți lumânări pentru lumină că rețeaua electrică ar putea cădea. Să vă luați câinii în casă că afară va fi moarte sigură. Să aveți lopată bună să faceți tunel la animalele din grajd. Lăsați-le, de siguranță, încă de sâmbată seară, cât mai multă apă și hrană. Securizați toate obiectele care pot fi luate de rafalele de vânt ca să nu devină proiectile și să facă pagube suplimentare.

Citește și: Cum va fi vremea de Crăciun și de Anul Nou. Zonele în care va ninge ca-n povești

Acesta nu va fi un viscol obișnuit, ca pe vremuri, ci face parte dintr-o serie de evenimente violente care țin de noua ordine climatică. Vor urma alternativ perioade calde și reci cu inundații extrem de periculoase în multe colțuri ale țării.”, a scris Gabriel Păun, activist de mediu pe pagina de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te