O vioară Stradivarius, vândută cu 11.300.000 $. Un faimos violonist român cântă pe una asemănătoare

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.02.2025 - 17:53
O vioară Stradivarius, vândută cu 11.300.000 $ - Foto: Profimedia Images
O vioară Stradivarius, vândută cu 11.300.000 $ - Foto: Profimedia Images
O vioară Stradivarius, vândută cu 11.300.000 $
O vioară Stradivarius, vândută cu 11.300.000 $

O vioară Stradivarius, vândută cu 11.300.000 $ în cadrul unei licitații organizată de faimoasa Casă Sotheby's. Un instrument asemănător se află și în România, fiind în proprietatea statului, instrumentul fiind folosit de un faimos violonist român.

SHARE

O vioară Stradivarius, vândută cu 11.300.000 $. Instrumentul, fabricat în 1714 de marele lutier Antonio Stradivari în timpul „perioadei sale de aur”, a fost adjudecat vineri cu suma respectivă la o licitaţie organizată la New York de renumita Casă de Licitații Sotheby's.

O vioară Stradivarius, vândută cu 11.300.000 $. Un faimos violonist român cântă pe una asemănătoare

Deși a atins al treilea cel mai mare preţ obţinut pentru un instrument muzical scos la o lictație, mulți se așteptau ca vioara să spulbere recordul stabilit de o altă vioară Stradivarius, „Lady Blunt”, vândută în 2011 pentru 15,9 milioane de dolari.

De altfel, estimarea inițială a celei licitată acum a fost de 12-18 milioane de dolari, conform sothebys.com, prețul de achiziție neajungând, prin urmare, la limita minimă a estimării.

„Această vioară extraordinară reprezintă apogeul meşteşugului şi al istoriei muzicii clasice. Sunetul său de neegalat şi provenienţa sa istorică au captivat deopotrivă colecţionarii şi muzicienii”, a declarat Mari-Claudia Jimenez, preşedinte al Sotheby's Americas, într-un comunicat.

Citește și: Maruca vrea să se sinucidă de dorul lui Enescu. Pleacă împreună la Paris trăind din concertele lui

Cunoscută pentru sunetul său extraordinar, această vioară, „Joachim-Ma Stradivarius”, numită după foştii săi proprietari, a obţinut al treilea cel mai mare preţ pentru un instrument muzical vândut la licitaţie.

„Ceea ce face vioara Stradivarius Joachim-Ma atât de extraordinar este sunetul său excepţional, bogat, complex şi plin de profunzime”, a declarat Sotheby's.

Alexandru Tomescu cântă pe vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, cumpărată în 1956 de statul român pentru marele violonist Ion Voicu - Foto: INQUAM Photos/Raul Ștef (cu rol ilustrativ)

Instrumentul a aparţinut violonistului şi profesorului Si-Hon Ma, care l-a donat Conservatorului New England (NEC) din Boston, unde a studiat, cu condiţia ca într-o zi să îl vândă pentru a finanţa burse de studiu.

Vioara - construită din lemn de arțar - aparţinuse anterior mai multor muzicieni, printre care și lui Joseph Joachim, unul dintre cei mai influenţi violonişti ai secolului al XIX-lea, celebru pentru colaborările sale cu compozitori precum Johannes Brahms.

În România, cunoscutul violonist Alexandru Tomescu cântă pe o vioară Stravidarius semănătoare celei scoasă la licitație.

Citește și: Maria Tănase moare la 50 de ani. Preferă să urce pe scenă în loc să se trateze de cancer

Ea poartă numele de „Elder-Voicu”, a fost făcută în 1702 tot de maestrul lutier din Cremona și a fost instrumentul pe care a cântat, din 1956 până la moartea sa, în 1997, marele violonist Ion Voicu, elev al genialului George Enescu.

Statul român a cumpărat-o special pentru Voicu din Elveția, în august 1956, de la firma Henry Werro cu suma de 80.000 de franci elvețieni, echivalentul a aproximativ 4 milioane de dolari de astăzi, potrivit evoluției valorii francului elvețian, de pe in2013dollars.com.

Instrumentul i-a aparținut, printre alții, aceluiași Joseph Joachim, ca și cel licitat la New York, de curând.

Din septembrie 2007, în urma unui concrus, Alexandru Tomescu a obținut dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, pe o perioadă de cinci ani, care s-a prelungit succesiv, el deținând acum acest drept până în 2028.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te