O româncă miliardară și-a dus angajații în vacanță, dar la întoarcere i-a concediat: Motivul

DE Alin Crișan | 23.11.2022 - 18:08
Alina Vandenberghe - Foto: Linkedin

După mirajul deșertului a dat de seceta de pe piața de capital și a ajuns să ia o decizie dificilă: s-a întors la muncă și a dat afară o parte dintre angajații din firmă.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Și-a strâns 180 de angajați și au mers într-o excursie tocmai în Maroc, unde au petrecut printre dune de nisip și au avut chiar și propriul concert în haine tradiționale. Este experiența româncei Alina Vandenberghe, co-fondatoarea Chili Piper, un startup cu ambiții de „unicorn”, pe care l-a deschis în SUA.

Și-a dus angajații în vacanță, iar la întoarcere i-a concediat

Acum două săptămâni românca își făcea un selfie într-un avion „plin de Pipers”, 180 de angajați care provin din 42 de țări, pentru excursia pe care o face startup-ul în fiecare an.

Citește și: O nouă supriză la Campionatul Mondial: Japonia răpune Germania în Qatar. Asiaticii, conduși la pauză

„Zburăm în deșert pentru a experimenta liniștea și a fi oameni mai buni. Nu știu dacă este posibil să conduci o afacere SaaS (n.r. software as a service) în deșert, dar vom afla”, anunța Alina Vandenberghe pe contul său de LinkedIn.
 
Angajați israelieni, algerieni, ruși, ucraineni, nigerieni, indieni, americani (și multe alte naționalități), care lucrează pentru Chili Piper, s-au adunat pentru trip.

Au „evadat” câteva zile din lumea corporatistă, departe de vuietul business-ului tech. Apusuri în deșert, cămile, lampioane pe cerul serii, bazaruri marocane, cântece, pool party – toate distracțiile unui team building perfect, numai bune de distribuit pe rețelele sociale.

Citește și: Singurii doi fotbaliști cu origini românești care joacă la Cupa Mondială: Au refuzat naționala

De la Fata Morgana la concedieri

Întorși din team bulding, de la meditații în mijlocul deșertului, Alina și soțul său de origine franceză, Nicolas, împreună cu care a fondat Chili Piper, au dat de piața aridă de capital pe care o traversează companiile de tehnologie în zilele acestea.

Joi, 17 noiembrie, cei doi antreprenori au anunțat că vor concedia 58 de angajați. În jur de 20% din personalul startup-ului tech. Acest lucru se întâmplă deși au făcut “tot ce au putut” pentru a evita disponibilizările, spun ei. 

Citește și: VIDEO Un pescar a prins „Peștișorul de Aur” și a intrat în Cartea Recordurilor: „A fost pur noroc”

„Este prima dată când luăm o decizie atât de dureroasă”, au spus antreprenorii într-un anunț pe blogul companiei.
Motivul disponibilizărilor de la Chili Piper nu ține nicidecum de „cheltuielile iresponsabile pentru astfel de călătorii”, au asigurat ei, susținând că,de fapt, excursia din Maroc „are un impact relativ marginal asupra finanțelor” firmei.

Antreprenoarea româncă și soțul francez au apăsat accelerația angajărilor în prima parte a anului 2022, umflând statul de plată de la 140 de angajați la începutul anului până la 250 de oameni, în iulie.

„Nu toate companiile simt recesiunea așa cum se prezice în titlurile de știri care vor să primească multe vizualizări”, spunea antreprenoarea în urmă cu doar patru luni. Pe atunci, parcă nimic nu avea să prevestească runda de concedieri de la startup-ul fondat în SUA.

Cine este Alina Vandenberghe, românca din spatele Chili Piper

Alina Vendenberghe a fondat Chili Piper, cu sediul în New York, SUA, împreună cu soțul său, Nicolas, în 2016. Trei ani mai târziu, în 2019, startup-ul a atras prima investiție, de 3 milioane de dolari, urmată de o finanțare de 13 milioane de dolari de la Gradient Ventures, fondul Google pentru inteligență artificială, și alte 33 milioane dolari de la Tiger Global.

Citește și: Actriță celebră dată afară din casă după divorț. NU a putut plăti de una singură ratele în franci

Treptat, firma a ajuns la finanțări în valoare totală de 54,4 milioane de dolari, conform CrunchBase, și de la investitori ca Flashpoint Venture Capital, Lighter Capital sau Base10 Partners.

Alina Vandenberghe (37 ani) este absolventă a Politehnicii din București, iar prima afacere și-a deschis-o înainte de liceu, când vindea produse de make-up.

După facultate a plecat în SUA, unde a început să lucreze pentru Thomson Reuters. Antreprenoarea de origine română a mai lucrat la companii ca Bloomberg sau Pearson.

CNBC notează că Vandenberghe a fost lăudată de Steve Jobs în 2010, când avea doar 25 de ani, pentru rezultatele sale de la Thomson Reuters.

În 2018, antreprenoarea și soțul său au mai fondat un startup, KosmoTime, care folosește puterea inteligenței artificiale pentru a reinventa viitorul productivității.

Anul trecut, prezentă la evenimentul Techsilvanya, antreprenoarea spunea că Chili Piper se pregătește să devină unicorn.

„Ne pregătim pentru statutul de unicorn, așa că vrem să consolidăm soluția pe care o avem într-o soluție de conversie foarte puternică, care nu atinge doar formele, ci și alte puncte”, spunea românca de la Chili Piper, potrivit startupcafe.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te