Camionetele Josi Logistic SRL au fost fotografiate în mulțimea de simpatizanți ai partidului de guvernare. Interesant este că reprezentanții firmei, specializată exclusiv pe producerea și distribuirea de produse lactate, au susținut pentru Newsweek România că au distribuit apa la protestul organizat de PSD în baza unui contract comercial.
Apa distribuită gratuit la mitingul PSD, din camioanele Josi
Președintele Asociției Pro Consumatori (APC), Costel Stanciu, a dezvăluit anul trecut faptul că Josi Logistic vinde un sortiment mincinos de „brânză”, denumit „specialitate Bulgaria” (lavrac) sau „specialitate Josi” (în ambalaj), la un preţ de numai 8,5 lei pentru un kilogram.
La testarea în laborator a reieșit că respectiva „brânză” nu conține nici un gram de lapte. Președintele APC a arătat că așa numita „specialitate” e obținută exclusiv din grăsimi vegetale, la care se adaugă o substanță folosită pentru dezghețarea drumurilor, respectiv clorura de calciu. „Clorura de calciu este mai ieftină decât cheagurile naturale. Un litru de clorură de calciu costă 50 de lei, pe când aceeaşi cantitate de cheag costă de 2-3 ori mai mult. Jumătate din cantitatea produsă la nivel mondial se foloseşte în anotimul rece pentru prevenirea formării gheţii pe şosele. Clorura de calciu se mai foloseşte la dedurizarea apei din bazinele de înot, în construcţi, în industria de foraj şi metalurgie”, a precizat preşedintele APC.
De altfel, însă prețul scăzut la vânzare pentru această „specialitate” e un indicator pentru calitatea slabă a produsului „Pentru obţinerea unui kilogram de brânză este nevoie de 6-10 litri de lapte. Chiar dacă laptele ar fi vândut cu un leu litrul de către fermier, numai laptele necesar ar duce preţul la 10 lei pentru un kilogram”, a precizat Costel Stanciu.
Pe eticheta produsului este menționat „lapte praf”
Costel Stanciu a făcut această dezvăluire în emisiunea XPress, moderată de Sabin Orcan la B1. Președintele Direcției Sanitar Veterinare București, Ovidiu Zvorişteanu, a intervenit în emisiune și a precizat că respectivul caz se află în atenția instituției pentru inducerea în eroare a consumatorului. „Acest produs se numește după fiecare producător în parte. Este un produs vegetal. În controalele noastre am descoperit că se inducea ideea de brânză de vacă, acolo s-au impus sancțiunile necesare. Produsul despre care discutați este salubru, problema este că se induce că acest produs ar avea ingrediente de proveniență animală. Noi verificăm calitatea produselor din punct de vedere microbiologic", a precizat acesta.
Newsweek România a cerut companiei Josi Logistics să explice care sunt legăturile sale cu PSD și cu mitingul din 9 iunie. Reprezentanții firmei au susținut că au distribuit apă la protest doar din rațiuni comerciale. „Societatea noastră nu este implicată politic, nu suntem membrii sau simpatizanții vreunui partid politic.
Autoutilitarele aparținând societății noastre s-au aflat in zonele indicate, în data de 9 iunie 2018, în baza unui contract, relația fiind strict una comercială”, se arată în răspuns.