O femeie din Bihor a reușit să ascundă 700 de tone de deșeuri

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 02.03.2020 - 18:30

Cele peste 700 de tone de deşeuri descoperite recent de inspectorii Gărzii de Mediu Bihor abandonate, ascunse în satele Ineu şi Vadu Crişului, au fost depozitate de muncitorii a două firme româneşti controlate de o bihoreancă.

SHARE

Femeia se numeşte Georgeta Trifa Solonca şi a reuşit să introducă în ţară în 2019 cele 700 de tone de deşeuri, prin intermediul a două firme, Intrarom Service, unde Trifa Solonca este unica proprietară, şi Gaz&Oil Gross Group, în care s-a asociat cu un anume Adrian Grossu. În total, după cum au stabilit comisarii Gărzii de Mediu, cele două firme au adus în România 38 de transporturi de deşeuri, toate din Italia, camioanele trecând graniţa prin punctele de trecere ale frontierei Borş şi Nădlac, sub pretextul că se află în tranzit ori au ca destinaţie o societate de valorificare, potrivit Adevarul.

În realitate, deşeurile - hârtie, cartoane, textile sau cauciuc – au fost ascunse în în grajdurile părăsite ale unor foste Cooperative Agricole de Producţie (CAP) din satele Ineu şi Vadu Crişului, unde au şi fost găsite, în final, de comisarii Gărzii de Mediu Bihor.

Fostă angajată a unui cotidian local şi condamnată în anii ‘90 la închisoare pentru înşelăciune, Georgeta Trifa Solonca se ocupă de astfel de afaceri de ani de zile, cotidianul italian Il Mattino dezvăluind încă în 2016 că, prin firma Intrarom Service aduce în România gunoaiele mafiei italiene.

Înfiinţată în 2007, firma a declarat ca obiect de activitate "Alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi neclasificate altundeva", însă în realitate, conform propriului site, intermedia importuri de gunoaie în România. Deşeurile erau colectate de la firme din regiunea Campania, inclusiv Napoli şi ajungeau în România însă "Filiera romena" a picat, spuneau ziariştii, după o perioadă, când s-a aflat că gunoaiele urmau să fie pur şi simplu aruncate în depozite de deşeuri şi nu prelucrate.

Potrivit presei italiene, în februarie 2016 Intrarom Service a cerut permisiunea ca o navă să ancoreze de două ori în portul Pozzuoli, pentru a încărca 6.000 tone de "ecoballe". Gunoaiele urmau să ajungă în port cu camioanele, după estimările firmei fiind necesare 200 de transporturi rutiere. Primarul Vincenzo Figliolia a respins categoric solicitarea, nu doar din pricina poluării, ci şi pentru că Intrarom Service nu precizase nici originea şi nici destinaţia deşeurilor.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -