O nouă escrocherie se extinde cu repeziciune și este foarte periculoasă. Escrocii îi vizează pe șoferi și se folosesc de aplicații GPS, cum este Waze.
Astfel de fraude au loc mai ales pe autostrăzi. Vă spunem imediat cum funcționează.
O escrocherie periculoasă îi vizează pe șoferi. Se folosesc de Waze. ”Am facturi de 3.500 €”
Cum a devenit Waze un instrument esențial pentru escroci pentru a-i înșela pe șoferi pe șosele?
O pană pe autostradă poate servi acum drept pretext pentru o escrocherie bine organizată. O defecțiune care imobilizează mașina pe autostradă este motiv de stres pentru șoferi.
Citește și: O escrocherie nouă ia amploare pe WhatsApp. Victima e sunată: ”O voce de computer citește mesajul”
Uneori este greu de găsit o platformă pentru a scoate autovehiculul de acolo. Sau pe cineva care să poată repara rapid mașina. Însă escrocii tocmai aici intervin.
Ei transportă mașina pe platformă sau o repară la fața locului, dacă este posibil, însă sumele pe care le cer sunt exorbitante.
Astfel de înșelătorii au fost raportate în Franța însă nu este exclus să fie și la noi astfel de cazuri.
Autoritățile recomandă să rămâneți vigilenți: nu toți reparatorii sunt neapărat profesioniști autorizați. Unii escroci profită de aceste situații pentru a interveni mai întâi și apoi pentru a percepe în mod fraudulos șoferilor sume foarte mari.
Citește și: Escrocherie în numele ANAF și DIICOT. Rămâi fără bani în conturi. Cum funcționează frauda?

O escrocherie periculoasă îi vizează pe șoferi. Se folosesc de Waze. ”Am facturi de 3.500 €” - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Cum cad șoferii cad victime ale escrocilor pe autostrăzi
Un șofer care conduce o rulotă a povestit pentru un site de știri din Franța cum i s-a spart o anvelopă în mijlocul drumului. S-a oprit pe acostament și a contactat compania de asigurări, care a trimis un serviciu de depanare. Totuși, șoferul se întreabă apoi dacă profesionistul care a sosit la fața locului este într-adevăr cel potrivit. „Nu știu”, mărturisește el.
Această întrebare este totuși esențială! Într-adevăr, escrocheriile cu serviciile de depanare devin din ce în ce mai frecvente în Franța.
Citește și: Escrocherie pentru o categorie de români. Plătesc o taxă pe un site fals. Banii ajung la escroci
În cazul șoferului despre care vă spuneam, au intervenit profesioniști, Însă alții au fost mai puțini norocoși.
Acum câteva luni, un alt șofer care a avut probleme cu mașina a cedat nervos în Île-de-France. „O platformă de tractare a sosit în cinci minute”, a declarat pentru publicația TF1. „Mi s-a părut ciudat. De fapt, primisem un mesaj în care scria că mecanicul meu va veni în treizeci de minute. ”
Deci șoferul a fost victima unui escroc! O firmă de depanare care a reușit să ajungă la fața locului extrem de repede.
Cum reușesc acești escroci să-i învingă pe reparatorii onești?
Patronul unei firme de depanare a explicat cum utilizează aplicațiile GPS: „Sunt pe Waze tot timpul. De îndată ce un vehicul se defectează, este afișat. Și, de îndată ce există un vehicul accidentat, este afișat. De îndată ce există un ambuteiaj... merg direct acolo și se servesc singuri”, a spus acesta.
Unii escroci merg chiar mai departe! De fapt, ei se dau drept companii reale pentru a evita să fie prinși.
Aceste escrocherii pot fi foarte costisitoare pentru șoferii care cad victime ale lor. De fapt, acestea pot ajunge uneori la câteva mii de euro.
Vicepreședintele filialei de asistență rutieră a sindicatului Mobilians a povesit că el a încasat mai multe facturi exorbitante din cauza escrocilor.
De exemplu, 300 de euro pentru trei zile de îngrijire, sau de trei ori tariful normal.
Și asigurarea nu rambursează aceste costuri. „Am facturi de 3.000 până la 3.500 de euro. Am văzut pachete suplimentare, cu curățarea camionului la 50 de euro. «Abuzează de stresul clientului », a spus acesta, conform TF1.
Autoritățile recomandă prudență maximă atunci când contactați firmele de tractări sau de reparații urgente. Sumele solicitate pot fi duble față de cele practicate oficial.