Speranţa de viaţă sănătoasă separă pensionarii speciali de cei din sistemul public. În România, media este de 60,5 ani la femei şi 59,3 ani la bărbaţi. Câţi beneficiari au Casele sectoriale de pensii şi câţi sunt înregistraţi la Casa de Pensii Publice?
Efectul Schengen, deşi omniprezent zilele acestea, nu va rezolva toate vechile probleme ale societăţii româneşti. Bunăoară, bugetul pe anul viitor, care este adoptat încă de luna aceasta, reaprinde disputele pe marginea bugetelor alocate ministerelor, respectiv unor instituţii şi unor domenii socio-profesionale.
Pensiile ocupă un loc aparte, în Bugetul asigurărilor sociale - care anul viitor va totaliza 111,5 miliarde de lei. Este vorba de pensiile plătite în sistemul public, pentru care punctul a fost stabilit la valoarea de 1.785 de lei de la 1 ianuarie, în creştere de la 1.586 de lei, acum.
Pentru celelalte pensii, de serviciu, respectiv indemnizaţii pentru limită de vârstă, creşterile sunt incluse în bugetele Ministerelor Apărării, Afacerilor Interne etc. şi în bugetul pe care şi-l croiesc parlamentarii, în cadrul pensiilor speciale.
De la Casa Naţională de Pensii Publice ni s-a răspuns că, în octombrie, în ţară erau în plată 9.896 de beneficiari, cea mai mare pensie de serviciu (valoare brută) fiind de 50.359 de lei. Sunt de peste două ori mai mulţi beneficiari decât la sfârşitul anului 2007, când numărul lor era de 4.806, potrivit datelor CNPP.
Este vorba de magistraţi, grefieri, aviatori, inspectori ai Curţii de Conturi şi funcţionari parlamentari - care, la Iaşi, însumau la începutul anului nu mai puţin de 265 de persoane. Aşa cum am mai relatat, cea mai mare pensie plătită prin Casa Judeţeană de Pensii este de 43.381 de lei brut, beneficiar fiind un fost magistrat. În 2007, maximul acestui venit era de aproximativ 30 de mii de lei (brut).
De la Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale am primit situaţia la nivelul întregii ţări, nu şi separat pentru judeţul Iaşi. Astfel, în prezent sunt 67.157 de beneficiari ai pensiei de serviciu, în uşoară creştere faţă de anul 2007, când erau înregistraţi 63.323 de beneficiari ai pensiei militare. Cea mai mare pensie de acest fel în plată este de 40.176 de lei (brut).
De la Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informaţii am primit, de asemenea, situaţia la nivel naţional. Astfel, dacă în ianuarie 2016 erau înregistraţi 7.901 beneficiari ai pensiei de serviciu, cu un venit maxim de 11.308 lei net, la începutul anului în curs erau în plată 11.003 persoane, maximul acestui venit fiind dublu, 22.041 de lei.
În fine, Ministerul Afacerilor Interne ne-a furnizat prin Casa de Pensii Sectorială un alt set de informaţii, doar pentru judeţul Iaşi. Şi aici cuantumul brut al pensiei de serviciu aproape că s-a dublat în ultimii 15 ani, de la 10.247 de lei la 19.562 de lei. În schimb, numărul beneficiarilor ne-a fost prezentat ca fiind numărul celor care au trecut în rezervă, respectiv au încetat raporturile de serviciu.
Astfel, în anul 2014 au fost doar 11 angajaţi din cadrul unităţilor subordonate MAI din judeţul Iaşi care au trecut în rezervă, în vreme ce anul trecut numărul a fost unul record, 378. De la începutul anului în curs până la momentul redactării răspunsului către redacţie, erau înregistraţi 174 de beneficiari ai pensiilor de serviciu.
Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro.