Numărul de telefon la care nu trebuie să răspunzi niciodată. Ce capcană este în spatele acestuia?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.08.2024 - 09:56
Numărul de telefon la care nu trebuie să răspunzi niciodată. Ce capcană este în spatele acestuia? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Numărul de telefon la care nu trebuie să răspunzi niciodată. Ce capcană este în spatele acestuia? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Infractorii au mai găsit o metodă prin care să fure banii și datele oamenilor. Specialiștii în astfel de fraude îi îndeamnă pe cetățeni să aibă grijă la ce numere răspund la telefon. Unul dintre ele este folosit tot mai des în ultima perioadă.

SHARE

Când infractorii vor să fure date sensibile de la cetățeni, o fac adesea prin intermediul unui telefon fix. Dar nici utilizatorii de telefoane mobile nu sunt imuni la apelurile frauduloase. 

Recent s-au înregistrat tot mai multe rapoarte de fraudă telefonică, avertizează portalul tellows.de .

015214662659 - Numărul de telefon la care nu trebuie să răspunzi niciodată. Ce capcană este în spatele acestuia?

Escrocheria este perfidă și urmărește să atragă consumatorii într-o capcană a costurilor. Infractorii încearcă să obțină date personale de la destinatari sau suportă costuri suplimentare mari. 

Escrocheria începe cu un apel la numărul 015214662659. Un număr mare de utilizatori ai platformei au evaluat negativ numărul. Aproape sigur că în spatele acestor numere de telefon se află escroci .

Citește și: Cuvântul pe care să nu-l mai spui niciodată la telefon. Ce pățești dacă răspunzi în acest fel?

Oricine primește un apel de la număr este întâmpinat de o voce generată de computer. Aceasta susține că plătiți prea mult pentru asigurarea dumneavoastră de sănătate - și oferă presupuse economii de costuri. Apelantului i se cere apoi să apese tasta 1 de pe telefon.

Christian Anton, expert în protecția consumatorilor la tellows, „avertizează în mod expres împotriva respectării acestei cerințe, deoarece există cel mai probabil o capcană a costurilor în spatele acesteia”.

Citește și: Informații care nu trebuie publicate la profilul tău de FB ori Instagram. Hackerii te lasă fără bani

Oricine se conformează acestei solicitări va ajunge la un angajat al centrului de apel care îi va solicita informații personale și îi va îndemna să-și schimbe compania de asigurări de sănătate .

O înșelătorie clasică folosită de fraudatori: în escrocherii lor, infractorii pun de obicei presiune asupra timpului asupra victimelor pentru a acționa rapid.

Un apel invers poate duce la costuri mari, mai ales dacă ajungeți într-o redirecționare după ce apăsați „1”. Cu toate acestea, potrivit portalului chip.de , oricine este suspicios și nu răspunde va fi „contactat din nou și din nou, uneori sub numere în schimbare”.

Escrocii folosesc așa-numitele apeluri ping pentru a testa existența și reacția persoanei chemate. Acestea sunt apeluri scurte care se termină adesea după un singur apel.

Citește și: Dacă primești acest mesaj pe telefon, ai putea fi victima unei înșelăciuni. Ce nu trebuie să faci

Scopul este de a afla dacă numărul este activ și dacă persoana apelată răspunde la apel. În plus, fraudatorii folosesc tehnica de falsificare a ID-ului de apel pentru a ascunde adevărata origine a apelurilor. Acest lucru face ca un număr fals să apară pe afișajul destinatarului - ceea ce face dificilă urmărirea apelului.

Pentru a se proteja de a fi înșelați, consumatorii nu ar trebui să accepte apeluri de la numărul în cauză. Dacă se întâmplă acest lucru, Anton recomandă ca apelul să fie încheiat imediat și numărul blocat. Majoritatea smartphone-urilor oferă opțiunea de a bloca numerele nedorite.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te