Nu cred în pericolul COVID-19, dar vând teste pentru virus. Cât cer Radu Moraru și Dr. Adina Alberts

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 08.12.2020 - 22:58
Radu Moraru cere 500 de lei pe 10 teste

Jurnalistul Radu Moraru, de la Nașul TV, și dr. Adina Alberts, candidat pentru Primăria Sectorului 1, sunt două dintre vocile vizibile care au minimizat periculul reprezentat de COVID-19 și au îndemnat populația să nu poarte mască de protecție.

SHARE

Jurnalistul Radu Moraru, de la Nașul TV, și dr. Adina Alberts, candidat pentru Primăria Sectorului 1, sunt două dintre vocile vizibile care au minimizat periculul reprezentat de COVID-19 și au îndemnat populația fie să nu poarte mască de protecție, fie să se trateze cu totul felul de soluții „naturale”, de genul apei tonice. 

De exemplu, pe 8 noiembrie, circa 400 de persoane au protestat în Piața Victoriei din București împotriva măsurilor de protecție sanitară adoptate de autorități și a vaccinului anti-COVID. Majoritatea manifestanților nu au purtat mască de protecție și nici nu au respect regulile de distanțare fizică.

Printre aceștia s-a numărat și Radu Moraru. 

Pe site-ul televiziunii sale, jurnalistul anunță că a luat decizia de a contesta amenda pentru obligativitatea măștii in spatiu public deschis ș a depus documente la Judecătoria Sectorului 1. 

Dr. Adina Alberts, specialistă în chirurgie estetică și soția lui Viorel Cataramă, politicianul care a încercat să se infecteze intenționat cu COVID-19 ca să demonstreze că nu e o boală grabă, a scris pe 28 martie că a găsit tratamentul pentru coronavirus: apa tonică.

Le-a recomandat românilor să consume cât mai multă apă tonică pentru a fi protejați.

„Subconștientul meu a scos dintr-un sertar ascuns al memoriei o informație-conexiune, pe care am descoperit-o în urmă cu aproape 30 de ani: că apa tonică Kinley conține chinină, iar clorochina este un derivat al chininei!

BINGO! Și cum clorochina este benefică împotriva noului coronavirus, poate n-ar fi rău să bem, cu toții, Kinley! Suntem într-o perioadă de incertitudini, și orice sugestie poate fi elocventă, poate chiar salvatoare. Spor la shopping😂”, a scris aceasta pe Facebook.

Pe 1 mai, găsise altă soluție minune: albastru de metilen, pe care l-a recomandat și ca tratament, dar și ca „vaccin" împotriva SARS-CoV-19. Dr. Adina Alberts a contestat și verificarea temperaturii la intrarea în magazine, sugerând că razele termometrului ar putea fi nocive.

După zece luni de pandemie, cei doi s-au gândit că ar putea scoate și niște bani pe seama credulilor. Mai ales după ce Agenția Națională a Medicamentelor a interzis vânzarea în farmacii a testelor rapide pentru descoperirea infecției cu Sars-COV 2.

Radu Moraru a publicat un video în care se testează singur pentru COVID-19. Apoi îi îndeamnă pe români să achiziționeze de la el o cutie de 10 teste rapide, la 510 lei. 

„IEFTINE SI PERFORMANTE, LIVRAREA DIRECT DIN GERMANIA”, scrie Radu Moraru, cu litere mari. Apoi avertizează pe doritori să se grăbească. 

„Având în vedere că nu ştim ce se va întâmpla în anul 2021, ultimele comenzi vor fi acceptate până pe data de 18 decembrie 2020 inclusiv! Livrarea se va face până la sfârşitul anului!”.

Dr. Adina Alberts a cerut inițial 150 de lei pentru o singură testare rapidă, la clinica sa de chirurgie estetică. 

Ulterior, aceasta a pornit o campanie de vaccinare gratuită prin țară, cu teste rapide pentru depistarea anticorpilor pentru COVID-19.

Totuși, nu a uitat să amintească că pericolul acestei boli a fost exagerat, deși a fost la rândul său infectată cu acest coronavirus.

„Pentru mine, infecția cu Sars Cov 2 a fost ca o răceală obișnuită. N-am tușit, n-am făcut febră. Mi-au curs nasul și ochii, am strănutat de sute de ori, am răgușit puțin și mi-am pierdut preț de vreo 5-6 zile, parțial gustul și total mirosul.

Imediat ce mi-au apărut simptomele sugestive, evident că m-am testat cu teste rapide antigen. Când am văzut că sunt pozitivă m-am autoizolat.

Am stat în izolare doar 4 zile pentru că testul s-a negativat foarte, foarte repede, și simptomele au dispărut total. Repet. Nu am tușit deloc! Acum mă simt total refăcută și vă spun, cu mâna pe inimă, că pentru mine acest COVID a fost de fapt una dintre cele mai ușoare “răceli” pe care le-am avut vreodată”, a scris dr. Adina Alberts.

Interzis la vânzare în farmacii

Agenția Națională a Medicamentului din România atrage atenția că testele rapide antigen nu sunt recomandate pentru autotestare și interzice vânzarea lor în farmacii.

„Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte.Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii.

Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă. Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat", arată Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Mai mult, Agenția Națională a Medicamentului recomandă ca testele respective să nu fie vândute nici în mediul online.

Însă, pentru că legislația din România nu permite ca acest lucru să fie interzis, specialiștii recomandă ca pe ele să fie specificat faptul, că sunt destinate „doar pentru uz profesional”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te