Noua metodă de înșelăciune care se extinde în România. Te abordează în magazin. Nu-i poți refuza. Iată ce la ce trebuie să fim atenți, mai ales în perioada sărbătorilor.
Sunt oameni care profită de graba oamenilor dar și de faptul că acum oamenii au tendința de a fi mai buni cu ceilalți și mai darnici.
O femeie a povestit cum a fost înșelată chiar în timp ce era la cumpărături. Alții spun că sunt abordați direct de la ușa supermarketului și pur și simplu le este greu să-i refuze.
Noua metodă de înșelăciune care se extinde în România. Te abordează în magazin. Nu-i poți refuza
Cerșetorii găsesc noi metode a-i determina pe românii cu inimă mare și mână largă să le dea bani sau obiecte. De cele mai multe ori inventează povești cutremurătoare despre copii bolnavi sau cine mai știe ce. Alții spun că sunt săraci și că au nevoie urgent de un anumit medicament sau un obiect anume.
Iată ce a pățit o femeie într-un supermarket:
”Azi mă plimbam printr-un magazin universal unde găsești de toate. Plimbandu-mă printre rafturi, apare lângă mine o "băbuță" destul de îngrijită, cu batic pe cap, curată, cu o sticlă în mâna în care mamele țin laptele pentru copii (nu
biberon) și mă roagă insistent dacă nu vreau să-i cumpăr "termosul" ăsta (care nu era termos) că e pentru fata ei care abia a născut și nu are în ce să țină laptele cald mai mult timp, că stă într-o garsonieră și nu are electricitate unde să încălzească și îl încălzește la o vecină și să mă ajute Dumnezeu și sănătate și vorbe din alea.
Sticla costă 15 lei și am zis că mnah, hai să fie ... se vedea că e sticlă specifică, cu hello kitty pe ea și mnah, am crezut'o, dar i-am atras atenția că ăla nu e un termos ci e doar o simplă sticlă, nu păstrează temperatura, la care ea că vaaaai, că
mă roagă frumos dacă vreau să merg să îi arăt care e termosul și mnah ... am mers, doar că astea erau mai scumpe puțin dar am zis că hai, fie ... I-am arătat un termos la 20lei, de 500ml și i-am zis că pot să îl iau dacă vrea, dar a zis că e prea mic și da, i-am dat dreptate dar deja parcă nu o mai puteam refuza și și-a ales ea un termos la 1litru la 45lei, dar
i-am zis că e prea mult și a luat unul la 30lei de 750ml ... Mergem la casă, îl plătesc, iau bonul, îmi mulțumește din toată inima și iar vorbe cu Dumnezeu după care îmi văd de ale mele. Bonul îl arunc mai în colo într-un coș și merg spre mașină. Din mașină o văd pe baba mea cum caută prin coșul respectiv, găsește bonul și se întoarce în magazin.
Pe loc nu mi-a trecut ideea, dar a 2a zi merg iar în magazinul respectiv și când ajung la casă, o întreb pe tipa (tot ea era) dacă mai știe de ieri că am luat un termos la o bătrână, bla bla bla ... a zis că:
da, venise înapoi să facă retur și să-i dau banii (tipa râdea) dar a venit cu un bon greșit și nu i-am făcut retur după care o început să țipe prin magazin și a scos'o paznicul afară. A venit iar cu alt bon nu i-a mai dat voie să intre”, a explicat o utilizatoare a pletformei Reedit.
Mesajul ei a stârnit reacții, mulți și-au adus aminte că au fost înșelați în situații similare.
Alții spun că sunt conștienți că vor să îi păcălească și îi refuză pe cerșetori.
”Problema cu cerșetoria are o rezolvare foarte simplă: nu dai nimic nimănui pe stradă, în mall, la intrarea în Kaufland, la benzinărie, ever. Never. Da 2 din 100 cazuri sunt adevărate, dar restul poveștilor lacrimogene sunt doar povești. Zic că merită să te ferești de 98% din cazuri așa. Apoi, dacă vrei să faci un bine, donează undeva unde știi că se face treaba (ong-uri, centre de animale, oameni care ajută pe alți oameni practic), nu la cei care vin cu o poveste lacrimogenă, cu un clipboard pentru donații la surdo-muți sau cu um mesaj adhoc într-un loc populat intens”, a spus cineva.
”Pățeam ceva similar la farmacie. Stăteau în afara farmaciei și pândeau oamenii care păreau mai înstăriți și ii convingeau sa le cumpere produse pt copii, în general lapte praf care e destul de scump apoi veneau înapoi cu bonul pt retur”, a explicat alta persoană.
”Fix azi mi se întâmplă, la ieșirea din spital, pe la 2-3. Venea o tinerică spre ușă, eu ieșeam. Îi țin ușa, dar nu, nu vrea să intre, dar are un copil de un an operat de cancer și nu vrea bani, dar nu îi iau o cutie de lapte praf?? Îi spun că nu, sunt zero cash, lăsasem la minunatul magazin din incintă ultimii bani din portofel. Insistă, dar cu cardul nu pot să îi iau? Mai să îmi prind mâna în ușă, de surprins ce fusei... auzi, cu cardul. Curajoasa...dar și eu tupeist! O refuzai!!!”, a scris alt utilizator.
”Eh, câte țepe din astea am luat la viața mea...
Acuma le zic direct: și cum e boss, mai merge schema, merge bine? Cât ai făcut azi? De obicei zâmbesc și merg altundeva.
Cea mai recentă era ceva bou ce rămăsese fără benzină în parcare la mcdonalds, îi trebuia bani să ajungă acasă. I-am zis că băi, măcar de aveai ceva haine mai jegoase, așa nu funcționează schema. A râs și a mers la altul”, au scris alții.
În România, practicarea cerșetoriei este ilegală. iar în orașul Baia Mare, primești amendă dacă îi ajuți pe cerșetori.